free mature porn

Živković:Bazeni su stvar kulture življenja

  • PDF

aspira

Prije nekoliko godina HRS je bio najbolji rukometni savez na svijetu. Sada je takvu čast u vaterpolskom svijetu ponio  HVS.Ništa čudno za savez koji je u posljednje četri godine osvojio seniorske naslove prvaka svijeta i Europe, uz još jednu svjetsku broncu, dvije medalje u Svjetskoj ligi,jedna na FINA kupu, organizaciju seniorskog EP u Zagrebu, juniorskog SP u Šibeniku, kao i ovogodišnju organizaciju juniorskog EP u Rijeci.

Za uspjehe seniora ( ali i mnogobrojnih medalja, naslove mlađih uzrasta ), HVS je u posljednjih 4-5 godina reorganizirao unutarnji ustroj, uselio u prostorije tornja Zagrepčanke, nemjerljivo veće od prijašnjih u Domu sportova, pokrenuo najjaču ligu na svijetu( Jadransku ) i da ne nabrajamo.

U velikoj je mjeri sve navedeno djelo Renata Živkovića, koji je petu godinu na dužnosti glavnog tajnika Hrvatskog vaterpolskog saveza. Prije mjesec-dva počeo mu je i drugi mandat.

Tajnici ( klubova i saveza ) u biti su "srce i duša" svojih organizacija. Medijski neeksponirani, nepoznati. Pomalo nepravedno, ali tajnici postaju "poznati" tek ako nešto zabrljaju. Jer oni su prvi, neposredni operativci. Ako u jednom savezu ili klubu sve baš "klapa", onda je red i skrenuti pozornost na osobu koja je  za takvo stanje zaslužna.

Renato Živković je upravo to u domaćem vaterpolskom svijetu.

- FINA ne radi službeni rang popis najboljih saveza, ali posljednjih godinu dana redovito u svakoj situaciji čelnici napomenu da smo po svim mjerilima najbolji savez - potvrđuje Živković.

 -Koncem 2008. godine su i predočili tablicu po kojoj je naš savez najbolji na svijetu. Posljednjih smo godina bili preteča u nizu toga, od izmjene nekih pravila do organizacije natjecanja. Činjenica da nam se svako malo povjeruje domaćinstvo najvećih nadmetanja to zorno dokazuje.

Nakon krcatih tribina na EP uz Savu, rekordna posjećenost neke vaterpolske utakmice u Hrvatskoj ( 5.500 navijača ), ostaje li žal za prvenstvom u Areni?

 - malo su mi tu podjeljenja mišljenja. Nakon onakvog polufinala i finala, ne vidim što bi moglo biti bolje, ljepše. Opet - a mi najbolje znamo koliko smo problema imali s manjkom mjesta, ulaznica - duboko sam uvjeren da bismo bez ikakvog problema napunili, Arenu odnosno imali 13-14.000 koliko ih na vaterpolu ondje može biti. Međutim.... ne, nema žala. Jer smo uz Savu ipak imali atmosferu takvu kakvu ne bismo imali u Areni.

Očito dobar posao tajnika u HVS-u, prepoznali su i u Asprili, splitskoj Visokoj školi za sportski menadžment gdje je Živković gostovao kao predavač.

- Sport je evoluirao i u njemu danas trebaju raditi, voditi ga i ljudi s menađerskim sposobnostima. Posebno u uvjetima kada nemate neograničen proračun, recimo.

Što danas nedostaje u hrvatskom vaterpolu?

Uvjek će nam nedostajati tih 4-5.000 bazena koliko ih ima jedna Francuska! Košarka se može igrati u svim školskim dvoranama ili i vani. Nogomet na ulici, livadi. Bazeni su, pak, uvijek gubitaši jer su troškovi njihova održavanja veliki. Međutim, držim da je u 21. stoljeću bazen stvar kulture življenja, zdravlja. Sada više ne govorimo o vrhunskom sportu. Društvena korisnost bazena nije odgovarajuće priznata u nas. Doista, sada ne govorim o vaterpolu, već o stečevini stoljeća  u kojem živimo.

Koji su ciljevi HVS-a, pa tako i vas kao glavnog tajnika do konca drugog mandata?

- Sigurno veća medijska promocija cijelog vaterpola te omogućavanja sustavnog, nesmetanog rada u klubovima sa svim mlađim uzrastima, ulaganje u darovite generacije jer na tomu se zasniva hrvatska reprezentacija u konačnici za OI 2020. Danas se kuje olimpijska medalje za Ige koje su tek za 9 godina.

Autor:D.Bauer

Izvor:Sportske novosti

HEP_logo-
PBZ bnet_ uniline.novi turbo vvvvvvvv

 

 

 

Croz_n logo_optical_express_1450x300nnn otp_leasing Ledo_logo