free lesbian porn

Preminu Petar Selem

  • PDF
x_Petar_Selem

Kazališni redatelj, povjesničar, teatrolog, književnik, zastupnik u Hrvatskom saboru i vaterpolski zaljubljenik Petar Selem preminuo je u 80. godini

.Petar Selem rođen je 23. svibnja 1936. godine u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Studirao je na Filozofskom fakultetu i Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, a na Faculté des Lettres u Strasbourgu 1960. godine stekao je diplomu visokih studija egiptologije te umjetnosti i civilizacije staroga Bliskog istoka.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1962. diplomirao je arheologiju, povijest i povijest umjetnosti, a na istom je fakultetu 1970. godine stekao doktorat iz povijesnih znanosti.Bio je član HDZ-a i zastupnik u dva saziva Hrvatskoga sabora te dugogodišnji predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.Usporedno se baveći umjetnošću i znanošću, Selem je bio umjetnički ravnatelj Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, 1991. bio je umjetnički direktor Dubrovačkih ljetnih igara, od 1992. do 2000. umjetnički direktor Hrvatske radiotelevizije, a kao sveučilišni profesor predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Splitu te na umjetničkim akademijama u Osijeku i Splitu.

Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, na najvažnijim hrvatskim festivalima (Zagrebačkom bijenalu suvremene glazbe, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Varaždinskim baroknim večerima), te u brojnim kazalištima u svijetu - od Moskve do New Yorka, preko Osla, Praga, Salzburga, Luxemburga i Torre del Laga. Surađivao je s međunarodnim kazališnim udrugama i projektima, a od 1983. do 1989. bio je član direkcijskog kolegija Odeon – Théâtre d'Europe u Parizu, pod vodstvom Giorgia Strehlera.Objavio je dvanaest knjiga znanstvenog i esejističkog sadržaja. Surađivao je i s brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu te je sudjelovao je na brojnim simpozijima i znanstvenim skupovima (Moskva, Berlin, Bruxelles, Pariz, Avignon, Taormina, Venecija, Ljubljana, Madrid, Marseille, Delfi, Sofija, Istanbul, Tel Aviv, Beč, Atena, Hammamet, Toronto, Mexico City, Caracas, Seul itd.)Od 1968. do 1971. bio je član Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa "Kritika" (1969.-1971.) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971.). Nakon obnove časopisa "Kolo" Matice hrvatske bio je njegov urednik od 1992. do 1994.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima, među ostalim Nagradom Grada Zagreba, Nagradom hrvatskoga glumišta za cjelokupno umjetničko djelovanje (2005.) i tri godišnje nagrade Hrvatskoga glumišta, nagradom "Petar Brečić", Nagradom Biennala opere u Ljubljani, nagradom "Ivan Lukačić" Varaždinskih baroknih večeri te nagradom Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i visokim odličjima Republike Francuske - Medaljom Grada Pariza i Redom Časnika umjetnosti i književnosti.

Bio je član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.

 

Petar Selem bio je dugogodišnji predsjednik VK Medveščaka i član aktualnog Predsjedništva. Puno je učinio za hrvatski sport, a posebno će nedostajati hrvatskom vaterpolu.


HEP_logo-
PBZ bnet_ uniline.novi turbo vvvvvvvv

 

 

 

Croz_n logo_optical_express_1450x300nnn otp_leasing Ledo_logo