Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Bonaca u europskim bazenima
15.03.2020 09:07

Bonaca u europskim bazenima

 

 

Europski su bazeni u velikoj mjeri opustjeli, poglavito što se tiče utakmica u ovom trenutku. U gotovo svim državama se isto odnosi i na treninge. Stanje u Hrvatskoj odnosno našem vaterpolu je svim vaterpolskim sredinama kao i široj javnosti vrlo dobro znano. Temeljem preporuke Središnjeg državnog ureda za šport, do 1. travnja su odgođena sva domaća i međunarodna natjecanja kojima bi Hrvatska bila domaćin. Osim toga, zatvaraju se i bazeni, obustavljaju treninzi i seniorskih momčadi.

Ovdje donosimo pregled zbivanja i u ostalim vaterpolskim sredinama u Europi, s naglaskom da se jasno neke mjere mogu promijeniti u roku nekoliko sati. Načelno međutim, najveći dio Europe je u stanju potpunog mirovanja u mnogim aspektima društvenog života, pa tako i sporta, te jasno vaterpola

 

ITALIJA

- Prva država koja je uvela stroge mjere borbe protiv koronavirusa, te je odlukom tamošnje državne vlade cijela Italija u karanteni, a prethodno su obustavljena sva prvenstva, sva natjecanja, treninzi, a bazeni zatvoreni do najmanje kraja ožujka. U Seriji A je odigrano 17 od ukupno 26  kola ligaškog dijela prvenstva

 

GRČKA

- Vlada u Ateni je u petak, 13. ožujka zatvorila je sve bazene, natkrivene i otvorene na dva tjedna, odnosno do 27. ožujka. Shodno tomu odgođena su i sva natjecanja, treninzi, pripreme.

 

ŠPANJOLSKA

- Slijedom odluke vlade u Madridu o uvođenju izvanrednost stanja u Španjolskoj, na sljedeća su dva tjedna obustavljena sva sportska, tako i vaterpolska nadmetanja, ali i treninzi. Bazeni su dakako zatvoreni do daljnjeg.

 

MAĐARSKA

- Nacionalni vaterpolski savez sjevernih susjeda u nekoliko je dana donio dvije, pooštrene odluke. Prvo je u srijedu, 11. ožujka obustavio nadmetanje mlađih uzrasta, uz dopuštenje treninga i utakmica seniorskih sastava, ali bez gledatelja. Od ponoći 13. ožujka, nakon odluke mađarske vlade o obustavi svih sportskih aktivnosti, obustavljen je do daljnjeg i sav pogon mađarskog vaterpola i u seniorskoj konkurenciji.

 

SRBIJA

- Jedna od rijetkih, ako ne i jedina država u Europi u kojoj još ima seniorskih utakmica. Odgođena su, od 11. ožujka sva natjecanja u mlađim dobnim uzrastima, ali seniori su dobili dopuštenje igranja ligaških utakmica domaćih natjecanja, ali bez gledatelja. Mnoge su utakmice u subotu, 14. ožujka i odigrane, ali su neke poput utakmica u Zrenjaninu i Šapcu odgođene, neki bazeni zatvoreni.

 

CRNA GORA

- Kod južnih susjeda nije niti bilo planiranih akcija jer se reprezentacija pripremala za predolimpijski turnir u Rotterdamu koji je odgođen. No, upravo je seniorska vrsta Crne Gore (svi igrači i stručni stožer) sada stavljena pod dvotjedni zdravstveni nadzor jer su se vratili iz inozemstva, odnosno s turnira u Hamburgu.

 

 

NJEMAČKA

- Vaterpolska tijela u Njemačkoj su donijela najstrožu odluku na našem kontinentu, odnosno s najdužim razdobljem na koji se primjenjuje. Ondje su obustavljena sva natjecanja, prvenstvena i kup, a bazeni će u najvećem dijelu Njemačke biti zatvoreni sve do iza Uskrsa (12. travnja), čak se spominje i mogućnost zatvaranja do kraja travnja.

 

FRANCUSKA

- Do najmanje kraja ožujka i u Francuskoj su odgođena sva vaterpolska nadmetanja. U mnogim dijelovima države, temeljem kontakta s nemalenim brojem hrvatskih igrača u Le Championatu, doznajemo da su bazeni do nedjelje ujutro još bili otvoreni. Ovo se odnosi u najvećem redu za profesionalne seniorske momčadi, no jasno pitanje je trenutka kada će i ti objekti biti za sve u cijelosti zatvoreni. Poglavito nakon što se u ponedjeljak i u Francuskoj zatvore sve škole i vrtići.


   

 

Najnovije vijesti
Primorje EB i Bura u majstorici za broncu
Amerikanac Obert potpisao za Jug Adriatic osiguranje
KUP RH Juniori:Rezultati 2.kola
Završio trogodišnji Kamp HVS-a za kadete u Zadru
Popis reprezentativaca do 19 godina za pripreme u Korčuli