Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Hrvati osvojili čak 6 inozemnih liga po Europi
29.05.2019 10:08

 

Hrvati osvojili čak 6 inozemnih liga po Europi

 

 

Hrvatski se vaterpolo s pravom ponosi uspjesima reprezentacija, kako seniorske, tako i onih u mlađim uzrastima. Jednako vrijedi i za uspjehe klubova u europskim kupovima, ali postoji i još nešto čime se možemo podičiti svi u hrvatskom vaterpolu.

Statusu koji uživaju naši igrači, baš kao i treneri, u inozemstvu. Samo ove natjecateljske klupske sezone koja je praktički završena, barem kada je riječ o nacionalnim prvenstvima, Hrvati su osvojili naslove državnih prvaka u čak 6 europskih zemalja, ne računajući dakako Hrvatsku. U biti, od velikih i utjecajnijih liga po Europi, samo u Mađarskoj nemamo Hrvata s krunom, ali... Možda i zato što ondje nemamo niti jednog hrvatskog vaterpolista!

Uspjeh je tim veći kada se spomene da su u mnogim nacionalnim finalima se 'sudarali' Hrvati. U Italiji je naime, Pro Reccu suparnik cijele sezone, pa tako i u završnoj utakmici bila Brescia, a ondje je ponajbolji igrač i strijelac Petar Muslim. U Grčkoj je trolist Hrvata u momčadi prvaka, ali tercet naših je i u doprvaku Vouliagmeniju gdje su Andrija Bašić i Antonio Buha, a trener Hrvoje Koljanin.

U Francuskoj he cijelo prvenstvo nezamislivo bez hrvatskih igrača. Teško je naći klub koji nema barem jednog, a prvak je onaj koji ih ima najviše. Strasbourg ih ima čak 6 odnosno trenera i petoricu igrača. Međutim, i tamošnji doprvak Marseille ima jednog, reprezentativca Antu Vukičevića. Uostalom, baš je Marseille ove sezone ispisao stranicu francuske klupske vaterpolske povijesti postavši prvi klub koji je ikada igrao u finalu, a onda još i osvojio neki kontinentalni kup (Marseille je osvojio Eurokup, nakon dva finalna susreta s Jadranom iz Herceg Novog). Ima toga i još jer je primjerice drugi strijelac cijelog Francuskog prvenstva Splićanin Duje Živković iz Montpelliera.

Niti u Bundesligi nemamo Hrvata samo u prvaku, već i dvojicu u momčadi doprvaka, Waspo 98 Hannoveru, Marina Bana i Antu Ćorušića.

Dometi, rekordi i brojke za pohvalu i komplimente.

 

ITALIJA


Pro Recco: Ratko Rudić (trener), Marko Bijač i Luka Bukić


GRČKA


Olympiacos: Josip Pavić, Andro Bušlje i Paulo Obradović
 

ŠPANJOLSKA


Barceloneta: Josip Vrlić
 

FRANCUSKA


Strasbourg: Igor Računica (trener), Boris Letica, David Babić, Pavo Marković, Nikola Sutić i Marko Bratić
 

NJEMAČKA


Spandau 04: Mateo Ćuk
 

RUMUNJSKA


Steaua: Josip Marinić-Kragić

 

Najnovije vijesti
PRIJELAZNI ROK (III)
Sretan Dan državnosti
Okupljanje Barakuda 10. lipnja i utakmica s Crnom Gorom 13. lipnja
VIJESTI IZ INOZEMSTVA
Ante Vukičević, treći igrač Lige