Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Konferencija Water Polo Presspoint
02.07.2020 14:37

Konferencija Water Polo Presspoint

 

 

 

Zagrebački hotel Antunović udomaćio je zanimljiv okrugli stol, panel diskusiju na temu aktualnog trenutka i budućnosti hrvatskog vaterpola. Konferenciji pod nazivom "Water Polo Presspoint" nazočili su Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza; Ivica Tucak, izbornik muške seniorske vrste, te dvojica od Barakuda, vratar Ivan Marcelić, te napadač Lovre Miloš.

- Mi smo se, da su neke normalne okolnosti u svijetu, u ovo doba trebali pripremati za Olimpijske igre u Tokiju, ali kao što znate covid-19 je sve poremetio - rekao je u uvodu izbornik Ivica Tucak, ali odmah i naglasio ili odgovorio na prvu točku dnevnog reda "Jesmo li spremni".

- Da, nadam se da jesmo, čak štoviše, siguran sam da ćemo biti spremni. Kako za plasirati se u Tokio, ali tamo ne idemo samo otputovati, nastupati, već igrati jednu od vodećih uloga. To je u konačnici hrvatska vaterpolska konstanta - spomenuo je Tucak.

Za razliku od velikog dijela vaterpolske Europe i svijeta, hrvatski je vaterpolo u punom natjecateljskom  zamahu već duže vrijeme.

- Mi smo već odigrali četvrtfinalnu, započeli i polufinalnu seriju za naslov prvaka. Međutim, igraju i djevojke svoje prvenstvo, mlađi uzrasti također - pripomenuo je Bukić i nastavio.

- Već je jednu utakmicu u Dubrovniku odigrala i naša reprezentacija, utakmica koja je bila i organizacijski, ali i rezultatski vrlo uspješna. Sada nam uskoro slijedi, 14. i 15. srpnja i Final Four Regionalne lige u Dubrovniku. Dakle, ponosni smo, sretni i zadovoljni što mi nismo prekinuli vaterpolsku sezonu, nastavili je, dakako zahvaljujući epidemiološkoj slici - rekao je Bukić.

Podsjetimo da je prema kalendaru natjecanja, moguća peta finalna utakmica planirana za sam početak kolovoza. No, to ni izdaleka neće biti kraj vaterpolskog ljeta u Hrvata. Nacionalna vrsta će se u kolovozu okupiti u dva navrata, od 9. do 16. kolovoza na Korčuli, te potom u Šibeniku od 23. do 30. kolovoza s turnirom HEP kup kao krunom. Na tom će natjecanju uz Hrvatsku nastupati još Italija, Španjolska i Crna Gora. Ne smetnimo s uma ni spektakl Hrvatska - Svijet, kao oproštajna utakmica Ratka Rudića, vrlo vjerojatno 12. rujna u Zagrebu.

Povela se rasprava i o Regionalnoj ligi, ali za sljedeću sezonu. Naime, u svjetlu pandemije koronavirusa koji donosi i bojazan zatvaranja granica, legitimno je postaviti pitanje o opstojnosti tog natjecanja u sezoni 2020./21.

- Mi ćemo u Dubrovniku, po svemu sudeći 14. srpnja u Dubrovniku, uoči polufinala održati sastanak Upravnog odbora Regionalne lige, te ćemo razmotriti i pitanje tog natjecanja u neposrednoj budućnosti - rekao je Perica Bukić, ujedno i predsjednik Regionalne lige. 

- Razmatramo nekoliko opcija. Naši klubovi žele igrati Regionalnu ligu u smislu kvalitete, širine natjecanja itd. To nije dvojbeno, ali jasno da postoji bojazan što ako se pandemija nastavi, dođe drugi val, pa se zatvore granice. Teško je išta predvidjeti jer se po ovom pitanju stanje mijenja iz dana u dan. Osobno mislim kako postoje  tri opcije. Opcija 1 bi bila odigravanje, dvokružno, nacionalnog prvenstva, a na proljeće 2021. dva polufinalna i finalni turnir s recimo 3-4 kluba i Hrvatske, te po 2 recimo iz Crne Gore odnosno Srbije. Opcija 2 je jasno odigrati Regionalnu ligu normalno, kao dosad. Postoji i opcija 3, iako mislim da je ona najmanje vjerojatna, a to je natjecanje samo hrvatskih i crnogorskih klubova. Mislim da je najoptimalnija opcija 1, ali to je osobni stav - rekao je Bukić, te naglasio i još jednu važnu stavku.

- Nemojmo zaboraviti ekonomsku računicu odnosno činjenicu da su nam klubovi bitno smanjenog proračuna. Klupski su proračuni smanjeni od 30 do 80%. Stanje je u biti dramatično. Iz svih tih razloga, mislim da je vrlo teško očekivati da ćemo sljedeću sezonu Regionalne lige odigrati na način kako smo to igrali dosad.

Ipak, ima u cijeloj priči s nastalim stanjem i nešto donekle pozitivno. Tu prije svega mislimo na igranje u otvorenim bazenima.

- Pa, to je samo baš potvrda kada se pogleda atmosfera, ugođaj, da vaterpolo jest ljetni ili sport idealan za otvoreni prostor - rekao je Ivan Marcelić i otkrio nešto.

- Ja sam sa svojim klubom upravo odigrao polufinalnu utakmicu na otvorenom bazenu u Zagrebu, što je meni koji je odrastao u ovom gradu i klubu bila apsolutna novost. Ne sjećam se da sam ikada prije igrao na otvorenom bazenu u Zagrebu. Moram priznati, uživao sam - rekao je Marcelić.

Ponešto o metodologiji treninga u specifičnim uvjetima kakve vaterpolo i sport još nije doživio, prozborio je Lovre Miloš.

- Prije svega je naš kondicijski trener Pero Kuterovac obavio sjajan posao, tako da je u početku po našem povratku u bazen bilo jako puno plivanja. Načelno smo to jako dobro 'pregrmjeli' - rekao je Lovre Miloš, a izbornik Tucak se nadovezao.

- Možda će to grubo zazvučati, ali nekim je igračima prenapregnutim i umornim od godina i godina uzastopnih obveza, utakmica, turnira, odmor bio prijeko potreban i mislim da im je i odgovarao. Što se straha od ozljeda u takvim uvjetima tiče, nije on postojao jer ozljede mogu doći od prenaprezanja, ali i kada ne radite ništa.

S ovim Tuckovim riječima okončano je nešto više od sat vremena druženja na konferenciji Water Polo Presspoint u Zagrebu.

 

Najnovije vijesti
Kamp HVS-a u Zadru
PRVENSTVO HRVATSKE - Žene, za 3. mjesto; Primorje EB - Bura igrat će u subotu, 8. kolovoza
Izbornik Tucak odredio reprezentativce za pripreme na Korčuli
PRIJELAZNI ROK (XII)
EMMI MILJKOVIĆ: Sada se radujemo Dunavskoj ligi