Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
LIGA PRVAKA: Ferencvaros petercima do naslova prvaka Europe
08.06.2019 22:06

Budimpeštanski Ferencvaros u ruletu je peteraca osvojio za ovaj klub prvi naslov prvaka Europe. Time se nastavlja sad već 11. godina kako u vaterpolskoj Ligi prvaka momčad koja je sezonu ranije osvojila naslov najboljeg na Starom kontinentu, nije uspjela i obraniti naslov. Posljednji put kada je neka momčad obranila naslov prvaka bilo je to 2008. u Barceloni, a uspjelo je to Pro Reccu.

Sinoć je mađarski prvak, momčad trenera Zsolta Varge, nekadašnjeg vrsnog centra zagrebačke Mladosti, nastavila svoj niz euro-trofeja. Nakon što su 2017. i 2018. osvojili Eurokup, a u prosincu 2018. i kontinentalni Superkup, sada su u svoju riznicu 'pospremili' i Ligu prvaka. Zanimljivo, oba posljednja trofeja protiv istog suparnika, a što je još intrigantnije, oba na isti način – petercima!
Iz Hannovera smo gledali sjajan vaterpolo u kojem se obje momčadi istina ne mogu pohvaliti sjajnom realizacijom igrača više, a niti osobitom obranom, no opet bilo je pregršt lucidnih poteza, driblinga Denesa Varge, 'bombi' Vamosa i genijalnog Genidouniasa i da... Za nas Hrvate, ali i sve zaljubljenike u vaterpolu, podosta emotivna utakmica jer se u njoj oprostio od igračke karijere legendarni vratar, olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak, Josip Pavić. Zbog njega nam je malo žao što briljantna karijera nije začinjena novom europskom krunom.
Ukupno gledano, Ferencvaros je bio bolji veći dio utakmice. U konačnici vodili su najveći dio utakmice. Na kraju prve četvrtine su vodili 3:1, nakon druge 8:5, a uoči posljednjih 8 minuta bilo je 10:7 za Ferencvaros.
Tada je slijedio ludi povratak Olympiacosa. Grci su se uspjeli potpuno vratiti u utakmicu, izjednačiti na 10:10, a naš Pavić je 5 sekundi prije kraja obranio pokušaj Kallaya.
U lutriji peteraca, Pavić je sjajno i krenuo obranom udarca Jansika, ali nisu ga najbolje pratili suigrači. Ferencvarosu pripada sva slava, čast prvaka i čestitke na osvojenom naslovu poglavito još kada se uzme u obzir i važan podatak da su zbog tri osobne pogreške, vrlo rano, već u 22. minuti ostali bez Denesa Varge.    

 

OLYMPIACOS - FERENCVAROS 13 (10): 14 (10)(1:3, 4:5, 2:2, 3:0 – 3:4)

HANNOVER - Plivalište Stadionbad. Gledatelja 2.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Aleksandrescu (Rumunjska).

 

OLYMPIACOS: Pavić (5 obrana), Mylonakis, Skoumpakis, Genidounias 5 (1), Fountoulis 2, Kakaris, Dervisis, Bušlje, Mourikis 1, Gounas, Argyropoulos 1, Obradović 1, Zerdevas. TRENER: Theodoros Vlachos

 

FERENCVAROS: Gardonyi, Sedlmayer, Kallay, Pohl, Vamos 2, Mezei 1, Nikić 1, Jakšić, Younger 2 (0), De. Varga 1, Jansik, S. Mitrović 3, Vogel (12 obrana). TRENER: Zsolt Varga

 

PETERCI: Olympiacos 1-1, Ferencvaros 0-1.

 

OSOBNE POGREŠKE: Olympiacos 18, Ferencvaros 18. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Skoumpakis (20), De. Varga (22), Vamos (31), Bušlje (31), Obradović (32).

 

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Olympiacos 5-15 (33%), Ferencvaros 6-16 (38%).

RASPUCAVANJE PETERACA: Jansik - Pavić brani; 11:10 Argyropoulos; 11:11 Sedlmayer; Gounas - greda;  11:12 Younger; Mylonakis - greda; Kallay - vratnica; 12:12 Dervisis; 12:13 Jakšić; 13:13Genidounias; 13:14 Jansik; Argyropoulos – vratnica.      

Najnovije vijesti
Oradea izbacila Barcelonu
Barakudice na turniru mlađih nada
Prvenstvo Hrvatske mlađe nade: Medvedima naslov
Eurokup - Split: Mornar BS ispao
Liga prvaka: Jadran osvojio prvo mjesto