Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Pet do 100 - Predstavljena prva knjiga o VK Jug
01.06.2019 10:26

"Pet do sto", prva knjiga o Vaterpolskom klubu Jug, autora Željana Konsua, objavljena povodom 95 obljetnice osnivanja Juga, predstavljena je  u dubrovačkom hotelu Lacroma pred mnogobrojnom publikom.

Dumančić je bio prvi od trojice govornika na pozornici hotela Valamar Lacroma Dubrovnik prije nego je autor i glavni urednik prve knjige o Vaterpolskom klubu Jug (ali i o prvih 50 godina Plivačkog kluba Jug, njihovog zajedničkog života do 1973. godine) započeo svoju priču o nastajanju knjige 'Pet do 100'.

  

- Dubrovnik i vaterpolo duboko su i trajno međusobno prožeti. Vaterpolski klub Jug postao je neraskidivi dio identiteta svakog od nas. Jug nosimo u srcu, u sportskim ogledima uz njega strepimo, bodrimo ga srčanom predanošću, uspjehe mu slavimo, a poraze stoički proživljavamo znajući da je posljednji atom snage potrošen. Vaterpolo u Gradu rođen je u starom portu, na Porporeli i na Dančama prije punih 95 godina. Igrajući u moru dubrovački mladići osvajaju prve naslove, desetljećima na svom terenu ne gube ni utakmicu. Gotovo četiri desetljeća nakon prve lopte izgrađen je bazen u Gružu, čime su 1961. godine stvoreni uvjeti za sustavniji razvoj ovog sporta. Stoljetna povijest kluba ispisana je brojnim uspjesima, a generacije Dubrovčana ime svoga grada pronosile su po svijetu pokazujući pritom iznimno sportsko umijeće i talent, uvijek dajući najbolje od sebe. Jug nas je mnogo puta iznova učinio ponosnim što dolazimo iz grada čije je ime sinonim za slobodu.

 

 

Brojni članovi kluba priključili su se obrani Dubrovnika u Domovinskom ratu, a prvi put pod hrvatskim barjakom Jug igra 1992. godine. Vaterpolo klub Jug uvijek je imao srčanu i glasnu podršku svojih navijača, a u Gradu Dubrovniku iskrenog prijatelja i saveznika. Naša bezrezervna podrška nikada nije bila upitna, a približavajući se velikoj stoljetnoj obljetnici veseli nas što možemo najaviti skoru rekonstrukciju preostalih neobnovljenih prostora bivšeg Hotela Stadion u okviru gradskog bazena. Uz činjenicu što će obnova osigurati bolje uvjete za rad, projekt je jedinstven i po tome jer njime Dubrovnik dobiva i prvi muzej vaterpola, koji će objediniti i sve sportske uspjehe našeg najtrofejnijeg kluba. Neuništiva snaga Juga krije se upravo u konstantnoj brizi za pomlađivanjem ekipe i ulaganju u stvaranje novih talenata koji će jednog dana braniti boje dubrovačkog kluba u Hrvatskoj i svijetu. Taj specifikum poznat je kao „Jugova škola“. I zato dragi jugaši, sadašnji i bivši, igrači, treneri, članovi Uprave dubrovačkog sportskog velikana, poštujući vašu dugu i bogatu povijest veselimo se jednako svijetloj budućnosti - podvukao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon kojeg je za govornicu stigao i Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza. Čestitao je autoru i glavnom uredniku knjige, izrazio divljenje uspjesima Jugaša...

- Ovakvu knjigu mogla je napisati samo osoba koja izuzetno voli svoj klub, poznaje ga i spremna se uhvatiti u koštac s vremenom - podvukao je Drnasin.

 Sve nazočne, a mnogi su došli na promociju knjige, prvi je pozdravio Ognjen Kržić, bivši uspješni igrač, od 2012. sportski direktor. Najavio je govornike: Dumančića, Frankovića i Drnasina nakon kojih su se ispred mikrofona našli još Maro Joković, koji je u kapici Juga osvojio čak 31 trofej, te prvi među jednakima u Jugovoj momčadi, Xavi Garcia. Jugov kapetan je najavio je i ustupio govornicu glavnom 'krivcu' što je Jugova priča napokon ugledala svjetlo dana.- Na glavnoj godišnjoj Skupštini Plivačkog kluba Jug koja je održana 28. prosinca 1952. donesen je zaključak kojim se zadužuje Upravni odbor kluba da pokrene sve aktivnosti u cilju izdavanja knjige „30 godina Juga“ povodom nadolazeće jubilarne godišnjice kluba. I prošlo je otada puno desetljeća, a knjiga o našem klubu nikada nije ugledala svjetlo dana. Dapače, monografija o klubu postala je u sportskim krugovima skoro pa izraz za nešto što se nikada neće dogoditi. Koji su razlozi zbog kojih ovaj naš trofejni klub, koji je tijekom godina postao institucija Grada, nikada do danas nije dobio knjigu o svojoj povijesti, svojim usponima, ali i svojim padovima? Vjerujem kako za gore spomenutu tridesetu godišnjicu nije bilo moguće objaviti razloge raskola koji su se dogodili u klubu 1940. godine zbog političkih razloga. Za četrdesetu godišnjicu smo prvi i jedini put ispali u drugu ligu, a za pedesetu godišnjicu smo još uvijek bili u tolikoj krizi da nismo imali ni svoje prostorije. Šezdeseta godišnjica je bila idealna prigoda zbog osvajanja Lige prvaka, ali i tada smo konceptualno pogriješili. Ratna vremena su nam obilježila sedamdesetu godišnjicu i razumljivo je kako se tada nije ni razmišljalo o izdavanju knjige. Kao predsjednik kluba za sedamdeset i peti rođendan pokušao sam inicirati izdavanje knjige, ali i to je bio još jedan bezuspješan pokušaj. 

 

 

Svjedočio sam kako su komisijama koje su radile na konceptu knjige problemi (među ostalim) bili i koliko se nečijih fotografija smije pojaviti ili pak koja se imena nikako ne smiju objaviti (zbog kasnijeg rada na štetu kluba). Neki su se događaji pokušali zatajiti, raspravljalo se i o tome kako zaslužni pojedinci moraju dobiti jednaki broj slova u knjizi, a na kraju se pojavio i problem nestanka starih fotografija iz klupske arhive. Iskustvo vođenja projekata me naučilo da kada neki projekt dođe u slijepu ulicu, kao što naša knjiga nesumnjivo jest i to više puta, potrebno je sve resetirati i krenuti ispočetka. Tako više nema komisija za izdavanje knjige, a sva je krivnja za eventualni neuspjeh svedena na jednu osobu – glavnog urednika. Stoti je rođendan na pragu, a mi baš za svaku okruglu godišnjicu imamo ili manjak novca u klupskoj blagajni ili iskrsne neki drugi problem. I upravo zato što ne želimo da nam se povijest ponovi, ovu knjigu objavljujemo za 95. rođendan kluba s naslovom „Pet do 100“! Rad na ovoj knjizi, koju napokon držite u ruci, započeo sam prije dvije godine. Puno vremena proveo sam u definiranju njenog sadržaja, a najviše sam vremena posvetio traganju za pravednim kriterijem odabira svih onih jugaša koji trebaju biti posebno predstavljeni razgovorom ili svojom pričom. Po svakom postavljenom kriteriju uvijek bi mi „ispod crte“ ostali neki dragi i/ili zaslužni jugaši, a neki za koje sam imao zamolbe ili zahtjeve da ne budu predstavljeni u ovoj knjizi ostajali su mi „iznad crte“ - istaknuo je Konsuo, a nakon što je napravio đir (šetnju) kroz povijest Juga, nizao zanimljivosti iz povijesti, ispričao koliko je prikupio materijala, bilo je jasno kako prva knjiga o najuspješnijem hrvatskom vaterpolskom klubu (64 trofeja) nema čak, već samo 556 stranica.

 

 

Autor:Tonči Vlašić

Izvor:Dubrovački vjesnik

Najnovije vijesti
PRIJELAZNI ROK (III)
Sretan Dan državnosti
Okupljanje Barakuda 10. lipnja i utakmica s Crnom Gorom 13. lipnja
VIJESTI IZ INOZEMSTVA
Ante Vukičević, treći igrač Lige