Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
VATERPOLSKE CRTICE (VI)
20.05.2020 09:13

VATERPOLSKE CRTICE (VI)

 

 

 

Vaterpolo, uz nogomet najstariji momčadski olimpijski sport, je dakako pun svojih igračkih i trenerskih velikana. No, naš sport je bio i ostao privlačan mnogim poznatim osobama iz svijeta politike, zabave, filma, znanosti... Donosimo popis osoba koje su poznati najširoj javnosti, pa i na svjetskoj razini, ali ih manje njih zna da su ujedno u nekom dijelu karijere bili i... vaterpolisti. Pa čak i osvajali medalje na olimpijskim igrama.

 

- Johnny Weissmüller (1904. - 1984.) - poznatiji kao filmsko utjelovljenje Tarzana, iznimno uspješan uradak iz Hollywooda s ukupno 12 takvih filmova. Ovaj naturalizirani Amerikanac, inače njemačkog podrijetla i rođen u Rumunjskoj, bio je briljantan plivač, višestruki olimpijski pobjednik za SAD na OI u Parizu 1924., ali igrao je i vaterpolo i to odlično. Uostalom, nastupao je na dva čak olimpijska vaterpolska turnira, a na jednom (OI u Parizu 1924.) osvojio je pod zastavom SAD brončanu medalju!

 

- Bud Spencer (1929. - 2016.) - ili pravim imenom Carlo Pedersoli. Svjetsku je slavu ovaj Talijan također ostvario u filmskoj umjetnosti, ali i on je višestruki olimpijac u plivanju i vaterpolu, s tim da je vaterpolo ozbiljno i dugo trenirao. Bio je 1954. osvojio naslov prvaka Italije igrajući pod kapicom rimskog Lazija, a godinu dana kasnije osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u Barceloni. U posljednji je trenutak ispao iz sastava talijanske vaterpolske reprezentacije za Igre u Helsinkiju 1952. i Melbourneu 1956.

 

- Joao Havelange (1916. - 2016.) - legendarni dugogodišnji predsjednik FIFA (1974. - 1988.), bio je odličan plivač, a posebno vaterpolist koji je uz nogomet po osobnom priznanju najviše volio. S brazilskom vaterpolskom reprezentacijom je osvojio srebro 1951. na Panameričkim igrama u Buenos Airesu, iza Argentine i ispred SAD, te je sudjelovao kao vaterpolist i na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. U veljači godine 2004., već duboko u mirovini, bio je počasni gost posljednjeg dana predolimpijskog kvalifikacijskog turnira u Rio de Janeiru, te je došao pogledati utakmicu Hrvatska - Rumunjska!

 

- Aristotel Onassis (1906. - 1975.) - grčki brodovlasnik i svojedobno jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, u mladosti je igrao vaterpolo. Postoje zapisi i snimke njegovih nastupa 1922. za klub Pelop iz grada Smyrne

 

- Sir Alexander Flemming (1881. - 1955.) - škotski znanstvenik, biolog i imunolog, izumitelj penicilina za što je dobio Nobelovu nagradu 1945., još jedan je iz niske poznatih u vaterpolu. Ono što je manje znano da je za studij odabrao St, Mary's Medical School u Londonu iz samo jednog razloga. Taj je medicinski fakultet jedini imao vaterpolsku momčad! Bazen je otvoren 1932. Flemming je naime u djetinjstvu još zavolio i igrao vaterpolo, te tu ljubav nije želio zatomiti ni u studentskim danima.

 

 

Najnovije vijesti
Ivan Krapić seli u Francusku
Andrija Vlahović iz Solarisa na Siciliju
Dopuštene utakmice na otvorenim bazenima od 30. V., a u natkrivenim od 13. VI.
U POSJETU BARAKUDAMA - Ivan Buljubašić
Splitski bazen na Zvončacu uskoro očekuje novo ruho