Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Zatvoreni bazeni u Šibeniku, Splitu, Dubrovniku...
13.03.2020 15:20

MINI-ANKETA Kako se u novonastalom stanju snalaze hrvatski klubovi?

 

Zatvoreni bazeni u Šibeniku, Splitu, Dubrovniku...

 

 

Tribine su puste, nema priprema za utakmice, najava uoči susreta, izbor taktike i planiranja... Ovo je aktualna slika cijelog hrvatskog sporta, pa tako i vaterpola. Stanje koje je potpuno novo za cijeli hrvatski vaterpolo, tako i za klubove koji su u konačnici generator cijelog sporta, neposredan 'pogon'. Preporuka Središnjeg državnog ureda za šport, na koju je nastavno slijedila Odluka Hrvatskog vaterpolskog saveza o obustavi svih natjecanja u našoj domovini je znana.

Tijekom petka, 13. ožujka poslijepodne i u večernjim satima, samo su dopirali pozivi iz različitih dijelova domovine o zatvaranju sve većeg broja bazena, čak i za treninge.

Naša je nakana bila ispitati kako se klubovi nose s novonastalim stanjem, na koji je način organiziran sportski život u hrvatskim klubovima, s kojim se pitanjima i problemima bore. Ovo je svojevrsna mini-anketa temeljem koje smo 'obišli' 5 klubova iz isto toliko gradova, te tako 'zaokružili' Hrvatsku. Za sugovornike smo odabrali trenere prvih ili seniorskih momčadi koji imaju nerijetko ponajbolji uvid u stanje u cijelom svojem klubu.

 

 

Vjekoslav Kobešćak, Jug AO Dubrovnik:

 

- Mi smo upravo obavili sastanak s trenerima svih mlađih uzrasta u klubu. Tada su dobili sve upute, a nastavno i na preporuke i odluke s više razine. Kako one Središnjeg državnog ureda za šport, tako i Kriznog stožera civilne zaštite. U biti, još smo i ranije, tijekom ovog tjedna počeli otkazivati neka putovanja, natjecanja. Odmah smo reagirali dakle. U petak navečer (13. ožujka), naš bazen u Gružu je do daljnjeg zatvoren za sve aktivnosti, uključujući i treninge seniora. Inače sam bio planirao da naše igrače iz hrvatske reprezentacije pozovem na treninge sljedeće srijede, ali sada j jedna sasvim druga situacija. Jasno, morat ćemo porazmisliti i osmisliti neki drugi način rada. Mislim da je vrlo važno da svi budemo racionalni, ozbiljni i slijedimo upute, posebno jer zasad sve kako je vođeno s državne razine izgleda vrlo odgovorno i profesionalno. Ujedno, Jug AO odnosno naš Upravni odbor je donio i odluku o odgađanju turnira "Tomo 2020." (14. - 19. travnja), a na kojem inače nastupa 40-ak momčadi.

 

 

Zoran Bajić, Mladost Zagreb:

 

- Mladost je još ranije obustavila sve treninge mlađih uzrasta, odnosno seniorska je momčad jedina koja zasad trenira. S napomenom da je to zasad tako, ali imamo u razradi i plan B i C ako se tu nešto izmijeni. Oni naši igrači koji su bili na pripremama hrvatske reprezentacije bi nam se trebali pridružiti u ponedjeljak navečer. Cosmin Radu se već vratio nakon što je s Rumunjskom nastupao na turniru u Hamburgu. Miloš Ćuk je sa srpskom reprezentacijom u Grčkoj, Rus Harkov će kasnije doći, jedino nam je možda problem Amerikanac Alex Bowen. Naime, upitno je kako bi došao, vjerojatna je karantena dva tjedna za njega, tako da mislim da je u ovom trenutku možda najbolje da nastavi trenirati u SAD što već i čini. Ukoliko bi došlo do zatvaranja bazena u cijelosti, pa dakle i nemogućnosti treninga u vodi, a što je vrlo izgledno, morat ćemo improvizirati. Treninzi na otvorenom, trčanja, vježbe doma. Morat ćemo se snalaziti, makar u ovom je trenutku ionako primarno zdravlje.

 

 

 

 

Mile Smodlaka, Jadran Split:

 

- Obustavili smo sve treninge i rad svih mlađih klupskih uzrasta, ali od petka poslijepodne i seniorske momčadi. Naime, naš je bazen na Poljudu do daljnjeg zatvoren. Do tog trenutka seniori su trenirali, ali na malo izmijenjeni način budući da je sve stalo i da je zavladala određena psihoza u javnosti. Zato smo se bili odlučili uglavnom samo na jutarnje treninge, s iznimkom jednog do dva treninga tjedna u večernjim satima. Sada, bez bazena, slijedi nam kombinirati treninge s malo rada na otvorenom, igranjem nogometa povremeno, održavanje kakve-takve tjelesne forme. To je neki plan, okvirno gledano, a što će biti dalje i kasnije, vidjet ćemo. Dakako, svi u klubu pomno prate razvoj stanja oko virusa, te slijedimo sve upute nadležnih tijela.

 

 

Joško Kreković, Solaris Šibenik:

 

- Od petka (13. ožujka) poslijepodne naš bazen je zatvoren, odnosno dobili smo obavijest o zatvaranju do daljnjeg bazena u Crnici. To znači da slijedi potpuna obustava rada, treninga. Do tog trenutka smo radili normalno, čak i svi uzrasti, iako smo cijelo vrijeme pomno pratili sve vijesti i postupali po odredbama Stožera civilne zaštite, kako na lokalnoj, tako na državnoj razini. Vaterpolo i sport su sada ipak potisnuti u drugi plan, najvažnije je zdravlje. Što se seniorske momčadi tiče, nastojat ćemo se nekako organizirati, isplanirati aktivnosti na neki drugi, provizorni način. No, na bazen neko vrijeme više ne možemo.

 

 

Igor Hinić, Primorje EB Rijeka:

 

- U klubu smo odlučili od danas, petka, 13. ožujka obustaviti rad svih mlađih uzrasta i to na razdoblje od dva tjedna. Kao što će učiniti i škole. Što se seniora tiče, gradske vlasti zasad još dopuštaju rad seniorima, tako da mi nastavljamo s treninzima. Jasno, ukoliko nam naš objekt, bazen na Kantridi bude otvoren, a to je već odluka koju ne donosi klub. Poštovat ćemo jasno svaku odluku jer je zdravlje najbitnije. Kako ćemo raditi ako dođe do zatvaranja bazena... to još ne znam i to će biti problem. U biti smo u fazi čekanja.

 

Najnovije vijesti
BARAKUDE KREĆU S PRIPREMAMA PRED MEĐUNARODNI TURNIR U ŠIBENIKU
Zović potpisao za Spandau 04
PRIJELAZNI ROK (XIII)
HRVATSKI KUP: Trofej za Mornar BS
Bronca za Riječanke