Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
NAŠI ČLANOVI - KPK Korčula
05.04.2020 09:43

NAŠI ČLANOVI - KPK Korčula

 

 

Najmanji europski grad s kontinentalnim trofejom

 

 

Grad Marka Pola, moreške i... vaterpola! Bez ikakve dvojbe, bez podilaženja našem sportu ili preuveličavanja. Korčula jest vaterpolo, ako je o sportu riječ. Vaterpolo je sastavni dio svakog Korčulanina, pa i Korčulanke. Neki su vaterpolo igrali ili igraju i sada, neki su ovaj sport razvijali, vodili, treći bi navijali, netko bi otišao u suce, dužnosnike, ali svi su ga - živjeli. Za takvu tvrdnju na Korčuli i u gradu Korčuli imaju i snažno međunarodno pokriće. Za sva vremena i koje će teško ikada biti nadmašeno.

 

KPK - momčad iz 1964.

 

 

Korčula je najmanji grad u Europi koji ima klub, a koji je pak osvojio neki europski kup u 'velikim' momčadskim loptačkim sportovima (nogomet, košarka, vaterpolo, rukomet, odbojka). Ostvarili su to Korčulani i njihov vaterpolski ponos, KPK godine 1979. osvojivši ondašnji Kup pobjednika kupova Europe. Korčula je tada imala tek 2.500 stanovnika! Neponovljivo i nepojmljivo. Jednako tada, kao i danas.

 

KPK 1971. - K. Bojić, Đ. Trifunović, B. Lozica, I. Lozica, J. Lozica, Ž. Lozica, V. Matković ,J. Padovan, T. Komparak, B. Lozica, J. Nadilo, M. Božović i S. Trifunović (s lijeva na desno) 

 

 

 

Vaterpolo ima dugačku povijest i tradiciju u ovom gradu, na otoku. Počeo se igrati još 1926., a nešto ozbiljnije 1930. kada je klub oformljen, a prvim predsjednikom postao Svetko Tedeschi Santov. Nakon Drugog svjetskog rata, KPK se počeo nadmetati u Drugoj ligi, da bi 1953. prvi puta ušli u Prvu ligu. Slijedile su godine, desetljeća malo ispadanja, pa vraćanja u prvoligaško društvo. Možda primarno i zato jer su '50-tih i '60-tih godina prošlog stoljeća ponajbolji igrači KPK odlazili u veće, jače klubove. Prije svega u gotovo pa susjedni im dubrovački Jug. Postojao je samo jedan koji je Korčuli i KPK ostao vjeran cijelo vrijeme. Gojko Arneri! Reprezentativac, sportski uzor Korčulanima, iako je po završenom fakultetu živio u Zagrebu, svakog se ljeta vraćao Korčuli i KPK. U njem je i okončao igračku karijeru 1973. kada je kao kapetan uveo momčad iz nova u Prvu ligu. Iz plejade korčulanskih vaterpolskih odličnika, s pravom je baš po njemu nazvan i natkriveni bazen u Korčuli, otvoren u rujnu 2012., s kojim je KPK konačno dobio ono što ga je dotad solidno sputavalo. Mogućnost igranja tijekom cijele godine.

 

KPK - godina 1973.

 

 

 

Po ulasku u Prvu ligu, počela je stasati najbolja generacija u povijesti kluba. Stožerni igrač bio je Boško Lozica, 1975. najbolji igrač i strijelac Prve lige, reprezentativac. Godine 1977. za trenera dolazi još jedan Korčulanin, Duško Antunović kojem je to bio prvi trenerski angažman. Tek koji tjedan nakon završetka igračke karijere. Sve je bilo posloženo za "morešku u vodi". Već 1978, osvajaju kup tadašnje države na turniru u Šibeniku na kojem su iza sebe ostavili zagrebačku Mladost, Kotor i Jadran iz Herceg Novog. U prvenstvu im je za jedan bod izmaknuo naslov iza beogradskog Partizana.

 

Boško Lozica kapetan KPK  najbolji igrač Prve lige 1975.

 

 

- To je nešto za čim najviše žalimo, a stvarno smo spletom nesretnih okolnosti izgubili taj naslov. U odlučujućoj utakmici u Beogradu, mislim 5 sekundi prije kraja smo primili gol, s igračem manje, iz 'odbijanca'. Lopta se odbila, a na mjestu gdje je lopta pala i gdje je trebao biti naš igrač, on je već 'jurnuo' u kontru i... - prisjeća se danas Boško Lozica, vjerojatno najveći igrač kojeg je ikada dao ovaj klub i grad.

 

 

KPK - trofejna momčad iz 1978. s trenerom Duškom Antunovićem

 

 

 

- Inače, prapočetak uspjeha iz 1978. i 1979, se dogodio 1968. Tada je KPK u dva tjedna, u Splitu osvojio juniorsko prvenstvo, prvo republičko ili hrvatsko, a potom i savezno, na razini tadašnje države - napominje Boško Lozica.

Godina 1979. je donijela trofejnu kulminaciju s osvajanjem Kupa pobjednika kupova Europe, turnirom u Kuparima. Naš je KPK bio bolji od napuljskog Canottierija 8:5, njemačkog Rotte Erde iz Hamma čak 14:6, a izgubili su tek od Ferencvarosa 10:8. No, u ligaškom sustavu natjecanja taj poraz nije bio koban. Trofej je stigao u Korčulu! Poseban ponos bila je činjenica da su trofej osvojili u biti mahom domaći, korčulanski igrači - Boško Lozica, Slobodan Bobo Trifunović, Velebit Veršić, Nebojša Jeričević, Žarko Lozica, Marinko Bojić, Perica Richter, Bojan Lozica, dok su iz Splita tek bili Uroš Marović i Milovan Tomić.

 

KPK - kadeti prvaci Hrvatske 2018.

 

 

 

 

Nisu nažalost uspjeli osvojiti i europski Superkup budući da je od njih u finalu odigranom u Ljubljani bolji bio budimpeštanski OSC. U godinama koje su slijedile, očitovala se kao mana sve više nepostojanje natkrivenog bazena, orijentiranost samo na ljetne mjesece igranja i treniranja u svojem gradu. Stoga je onda i rezultat trpio. Stanje kakvo je trajalo do prije nepunih 8 godina i konačno lijepog, funkcionalnog bazena

 

KPK kadeti koji su 2018. osvojili turnir Tomo Udovičić u Dubrovniku

 

 

 

- To je svakako bio velik iskorak, ali opet otvorilo je djelomice neke druge probleme, navike. Roditelji su prije bili naviknuli samo poslati ljeti djecu na bazen, a sada treba djecu ipak zimi, po mraku i dovesti, pa pričekati dok trening ne završi. Makar, ide i to na bolje, navike se nove stvaraju - zbori Mario Sardelić, predsjednik KPK, inače nećak svojedobnog predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza, Martina Sardelića.

- Ne možemo se požaliti na suradnju s lokalnim vlastima budući i da nam je dopredsjednik kluba ujedno inače od 2015. i gradonačelnik Korčule, naš vaterpolist, Andrija Fabris. Tako da imamo podršku lokalnu zajednice, značajno nam pomaže i Hrvatski vaterpolski savez, te tu nemamo ni najmanju zamjerku. Nama je problem što smo klub s otoka. Svako putovanje, svako gostovanje predstavlja nemaleni trošak - veli predsjednik KPK.

 

 

KPK - budućnost kluba

 

 

Jasno, Korčulani se ne predaju, te unatoč svemu okupljaju djecu, svakodnevno rade.

- Mi kao klub još uvijek nismo odvojili plivanje i vaterpolo. Godišnje kroz klub prođe oko 250 djece, od toga u vaterpolu između 180 i 200. Imamo četvoricu trenera, sve dobne uzraste jedino nam je malo teže s mlađim kadetima jer nemamo djece dovoljno. Malena smo sredina. Uostalom, i u drugim mlađim skupinama mi nerijetko imamo djecu koja su i mlađa od one razine u kojoj se natječu. Da uspijemo imati 10-15 djece istog uzrasta u svakoj kategoriji, bili bi i do 30% uspješniji.

Vjerojatno to stoji, ali je činjenica isto tako da KPK dok sa seniorima nastupa u Prvoj B ligi, niže vrlo lijepe rezultate u mlađim baš uzrastima, redoviti su sudionici završnih turnira Kupa i Prvenstva Hrvatske. pa i više o sudjelovanja. Nade su 2017. bili prvaci Hrvatske, kadeti su bili najbolji u državi 2018... Klub je to koji daje i reprezentativce u mlađim uzrastima. Potvrda da se radi dobro.

- Djeca u Korčuli, ukoliko su nadarena i žele raditi, imaju sve uvjete za razvitak kao bilo gdje drugdje u svijetu - naglašava predsjednik KPK, Mario Sardelić.

Uopće ne sumnjajte, dok je KPK bit će još puno 'moreške u vodi'.

 

-----

 

KLUPSKI KARTON

 

- utemeljen: 1930.

- adresa: Šetalište Frana Kršinića 15, Korčula

- predsjednik kluba: Mario Sardelić

 

- najveći uspjesi: Kup bivše države (1978.) i Kup pobjednika kupova Europe (1979.)

- najpoznatiji igrači: Gojko Arneri, Felice Tedeschi, Boško Lozica, Duško Antunović, Slobodan Bobo Trifunović, Velebit Veršić, Nebojša Jeričević, Žarko Lozica, Marinko Bojić, Perica Richter, Bojan Lozica, Perica Radonić, Ivo Lozica, Uroš Marović, Milovan Tomić...

 

Fotografije: KPK i Marko Polo Sport

 

Najnovije vijesti
Hrvatska reprezentacija na pripremama u Dubrovniku od 10. do 14. lipnja
SRETAN ROĐENDAN - Maro Balić
Dva najljepša dana u POŠK-ovoj povijesti
Jugovo slavlje na Margitszigetu prije 4 godine
Nathan Power otišao iz Jadrana