Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
EP: Hrvatice u srijedu u 3. kolu igraju protiv Srbije (16.00 - HTV 2)
14.01.2020 21:52

EUROPSKO PRVENSTVO - Budimpešta 2020.

 

 

Hrvatice u srijedu u 3. kolu igraju protiv Srbije (16.00 - HTV 2)

 

 

Najveća, najbitnija utakmica naše ženske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Budimpešti na rasporedu je u srijedu, 15. I. u 3. kolu A skupine. Od 16.00 sati i uz prijenos na HTV 2 u vodi će se naći Hrvatska i Srbija.

U muškom vaterpolu 'klasik', utakmica koja je nerijetko odlučivala o medalji, zlatu. U ženskom vaterpolu u igri nije baš medalja, ali je zanimljivost, samim time izjednačenost gotovo pa zajamčena. To je utakmica za praktički 4. mjesto u skupini, a ono vodi u četvrtfinale. Za oba sastava bi to bio najveći uspjeh uopće. Oba sastava su u kvalitativnom pogledu i po mnogočemu još iznimno poravnate. Ovdje, u Budimpešti oba ova sastava su pretrpjele uvjerljive, ali i očekivane poraze. Naša je vrsta izgubila od Mađarske 25:6 i Grčke 18:3. Dok je Srbija pala od Grčke 26:7, a od Rusije 27:2.

- Ne bojimo se, spremni jesmo, mi sami o sebi odlučujemo. U glavi moramo biti jako čvrsti.

Igrat ćemo presing u obrani, pa se vraćati u zonu. Njihove najbolje igračice su lijeva vanjska, zatim centar, te svakako Jelena Vuković. Mi moramo pronaći odgovor u blokovima i protunapadima - veli izbornik ženske vrste, Marijo Ćaleta koji je iznio i mišljenje...

- Na bekovima smo puno jači. Srpkinje tu znaju ulaziti s krilnim centrom i mislim da mi tu možemo bolje odigrati. Baš kao u našem napadu, ulaženjima s krila. Mislim da jednostavno rečeno imamo bolji izbor, a sada sve ovisi o nama.

Hrvatska i Srbija su na ženskim turnirima Europskog prvenstva odigrale samo jednu utakmice. Prije četiri godine u Beogradu kada su Srpkinje bile bolje - 8:4. No, od tada su se znatno promijenili sastavi obiju reprezentacija. Ove godine, u Duna Areni, obje su reprezentacije primjerice postigle ukupno po 9 golova dosad.  Obje imaju sličan postotak uspješnosti šuta. Kod Hrvatske je on 18%, kod Srbije 15%. Zanimljivo je da su obje ekipe praktički poravnate u broju šuteva prema suparničkim vratima. Naše su djevojke uputile 78 šuteva, Srpkinje 77. No, hrvatska se obrana pokazala boljom primivši u dvije utakmice 43 gola, a Srbija pak deset više, 53.

Ukupna realizacija igračice više srpske vrste je 3-10 (30%), a Hrvatske 2-14 (14%), no zato glede obrana, naša Alexandra Ratković ima postotak obrana 19.4%, a Vanja Lazić za Srbiju 14.3%.

To je tek nekoliko brojčanih podataka koji ne moraju dakako nužno nešto bitnije determinirati, ali ipak i one daju naznaku o kolikoj se u biti izjednačenosti reprezentacija radi. Hrvatskim djevojkama poželimo da ove srijede u bazenu Duna Arene predstave Europi svoje najbolje izdanje, odigraju najbolju utakmicu. U tom slučaju, nagrada ih neće zaobići.

 

 

Najnovije vijesti
Seniorska reprezentacija svladala juniorsku
Marko Macan: Kad god to bilo, bitno je da smo što uigraniji
VIJESTI IZ INOZEMSTVA
Pripreme hrvatske reprezentacije do 15 godina na Zvončacu
SRETAN ROĐENDAN - Ivan Milaković