Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Predstavljena monografija Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola 2007.-2017
22.06.2018 10:23

Pred nekoliko stotina uzvanika koje su svojim dolaskom uveličali i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za šport Republike Hrvatske Janice Kostelić, u petak, 15. lipnja je u Velikoj dvorani izdavačke kuće Školska knjiga u Zagrebu, svečano javnosti predstavljena monografija – "Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola 2007.-2017." Promociji novog, vrijednog izdanja knjige koja primarno obrađuje najtrofejnije razdoblje hrvatskog vaterpola koje su obilježili olimpijsko zlato u Londonu 2012. odnosno srebro u Rio de Janeiru 2016; kao i dva naslova svjetskog prvaka u Melbourneu 2007. i Budimpešti 2017, uz dakako i naslov prvaka Europe u Zagrebu 2010, nazočila je i cijela hrvatska seniorska vaterpolska reprezentacija, kao i mnogi bivši eminentni i medaljama optočeni hrvatski reprezentativci poput Milivoje Bebića, Dubravka Šimenca, Zorana Roje, Vjekoslava Kobešćaka, Elvisa Fatovića, Damira Glavana, Igora Hinića, Samira Barača... Prigodnim su se slovom nazočnima na promociji obratili premijer Andrej Plenković, jednako kao i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, Zlatko mateša, predsjednik HOO-a, te Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza. 

"Upravo dolazim s Konvencije hrvatskih izvoznika, a hrvatski sport, a pogotovo vaterpolo, su svakako najznačajniji promotori u svijetu. Ova Vlada svjesna je vrijednosti našeg sporta i napravit ćemo sve što je u našoj moći da vam olakšamo pripreme i nastupe na velikim natjecanjima, i to ne samo seniorskim, nego i reprezentacijama mlađih uzrasta", zaključio je premijer Plenković kojemu su predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul i izvršni direktor HVS Perica Bukić uručili Monografiju "Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola 2007. - 2017."

"Hrvatska je jedina država na svijetu koja je medalje osvojila na čak šest uzastopnih svjetskih prvenstava, a uspjehu su u tom razdoblju pridonijele i mlađe reprezentativne kategorije s 14 osvojenih medalja. Da ne zaboravimo, te je brojke hrvatski vaterpolo ostvario u samo 10 godina. Međutim, više od medalja koje se nakon pokojeg dana po osvajanju spremaju u vitrine, na počasno mjesto, ostaje nešto puno dublje. To je prijateljstvo iznjedreno svih minulih godina, ne samo u desetljeću koje obrađuje ova knjiga. Ovo je primarno knjiga vas, vaterpolista jer vi ste ti koji ste davali ritam koje sam ja onda samo pokušavao skromno pratiti po tipkovnici i tako je nastala ova knjiga. Ona je vaša knjiga, vi ste je pisali" - rekao je autor monografije, novinar Sportskih novosti Dean Bauer.

Dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza spomenuo je između ostalog:

"Kada smo Milivoj Bebić, Goran Sukno, Zoran Roje, Duško Klisović, kao i dr. Boris Labar, Boško Lozica i moja malenkost godine 2004. preuzeli vodstvo našeg Saveza i hrvatskog vaterpola, željeli smo ostvariti onaj temelj koji će omogućiti našim sportašima, hrvatskim vaterpolistima one uvjete koje smo imali mi igrači, kada smo u neko drugo vrijeme stajali na vrhu olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, od Los Angelesa 1984, Madrida 1986, Seoula 1988. i da ne nabrajam dalje. Upravo sam se zato čak više veselio tim njihovim uspjesima, medaljama koje smo sada ostvarili, nego onda kada sam medalje osvajao ja sam kao igrač. Ujedno, a to Dean, autor ove knjige zna, mi ne stajemo na ovome. Već radimo i novu, ukupno treću knjigu. Materijala Bogu hvala imamo, u proljeće je u Rijeci već osvojeno jedno zlato na Europa kupu, a nadam se da to nije sve ni za ovu godinu, kao i godine koje slijede" - rekao je Bukić.

O knjizi čiji je izdavač Hrvatski vaterpolski savez zajedno s kućom Školska knjiga, govorili su i izbornik Ivica Tucak koji je naglasio:

- "Uvjeren sam da ćemo naš niz osvajanja medalja nastaviti u Budimpešti i na Europskom prvenstvu u Barceloni, što je naš glavni cilj ove godine koju smo uspješno započeli osvajanjem zlatnog odličja na prvom izdanju Europa kupa u Rijeci".

Izvorni kapetan Barakuda iz Budimpešte 2017, Sandro Sukno je dometnuo:

- "Uvjeren sam da će ova generacija reprezentativaca nastaviti kontinuitet osvajanja odličja na velikim svjetskom natjecanjima od kojih su olimpijske igre ipak nešto posebno, a ako Bog da i ja ću im se iduće godine priključiti".

Sadašnji pak kapetan hrvatske vaterpolske vrste Andro Bušlje je naglasio:

- ""Ponosan sam što sam dio ove ekipe, a posebno na činjenicu da od ovih 17 medalja ja u svojim vitrinama imam čak 16"

U promociji vrlo veliku pomoć u izradi knjige pružili su sponzori HVS-a, HEP i Janaf. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije vijesti
SP U-20: Uvjerljiva pobjeda protiv Kine
Treninzi Barakuda u Sydneyu
SP U-20:Hrvati u 3. kolu protiv Kine
Liga prvaka:Barceloneta je bila prejaka za Jadran
Liga Prvaka:'Ranjeni' Jadran večeras dočekuje Barcelonetu (19.00 - Arena Sport 3)