Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
MLADEN DRNASIN: Činjenica je da smo najuspješniji hrvatski sport
07.08.2019 08:32

MLADEN DRNASIN Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza u kratkoj rekapitulaciji Barakudinog ljeta 2019.

 

Činjenica je da smo najuspješniji hrvatski sport

 

U prvih 10 mjeseci predsjedničkog mandata - već 3 velike medalje seniorke vrste. Srebra u Europa kupu i Svjetskoj ligi, te bronca na Svjetskom prvenstvu. Teško da postoji baš puno sportskih dužnosnika u cjelokupnoj sportskoj povijesti samostalne Hrvatske koji bi se mogli podičiti ovakvim rezultatima. Znamo jednog tko to može.

Mladen Drnasin, predsjednik je Hrvatskog vaterpolskog saveza od 8. listopada 2018. godine, a do konca srpnja 2019. već je nanizao postolja u Zagrebu, Beogradu odnosno Gwangjuu. Jasno, ne on sam i osobno jer to je povlastica sportaša, ali netko te iste sportaše, cjelokupnu organizaciju, strukturu treba voditi, organizirati, usmjeravati. I još nešto, vrlo bitno. Mladen Drnasin nije u hrvatskom vaterpolu baš 'od jučer', tek od listopada prošle godine. Ovaj uspješni splitski poduzetnik, za sportske karijere i sam vaterpolist, članom je najužeg vodstva HVS-a, dakle Upravnog odbora, od jeseni 2004. Točno od onog trenutka kada je i otpočeo 'zlatni bal' na vodi naših Barakuda, a s njime i cijelog hrvatskog vaterpola.

- Kada rekapituliramo ljeto naše seniorske reprezentacije, jer još nam igraju neke druge mlađe selekcije, središnje mjesto jasno pripada Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu. Možda smo u nekim medijima bili predstavljeni kao izraziti favoriti iako svi odreda znamo da u vaterpolu danas ima reprezentacija, što se i pokazalo. koje mogu sve do jedne osvojiti medalju - u prisjećanju će na ljeto Barakuda, prvi čovjek hrvatskog vaterpola, Mladen Drnasin.

- Počeli smo u Koreji izvanredno, a jedino nismo nažalost u polufinalu bili na visini zadatka. No, ono što uvijek govorim prijateljima o tomu što sport donosi... Sport ne donosi samo radne navike, socijalizaciju, naviku timskom radu već i još nečemu. Nečemu što su naši dečki upravo u Koreji i pokazali, a to je da se nakon nokdauna moraš odmah i dignuti, te nastaviti ići dalje. Tako je i u životu. Reprezentativci su to izvanredno pokazali baš u zadnjoj utakmici protiv Mađara i za to im svaka čast. Bronca je doista ogromna stvar. Nastavak kontinuiteta. Nije bilo ovog puta zlato, ali ne može se zlato uvijek niti osvojiti. Čestitam kao predsjednik svima i idemo dalje.

Pretpostavljamo da sve čestitke ipak ne znače da se knjiga o Gwangjuu ovime zatvara?

- Ne, analizirat ćemo kada za to dođe vrijeme, apsolutno sve. I polufinale i pojedinačni učinak sviju. Sve u najboljoj namjeri kako bi na sljedećem natjecanju bili i još bolji.

Koje su pak daljnje aktivnosti Hrvatskog vaterpolskog saveza? Znamo da vam je, malo dugoročnije gledano, Europsko prvenstvo u Splitu, vašem gradu, godine 2022. sigurno vrlo visoko na popisu zadataka, ciljeva... Opet, prije Splita 2022. imamo i OI u Tokiju.

- Imamo mi puno toga još prije. Imamo i Europsko prvenstvo u Budimpešti koje je za manje pod pola godine, već u siječnju 2020, pa onda Tokio, a nakon Tokija i novo Svjetsko prvenstvo 2021. Daleko je još do Splita 2022, iako znamo da će i to brzo doći i tu se već dosta radi. U kontaktu smo i s LEN-om jasno, podrazumijeva se s Gradom Splitom, potpisali smo ugovor sa Spaladium Arenom. Napravljen je inicijalni program, te mislimo napraviti u Splitu 2022. jedno prvenstvo posebno atraktivno i za pamćenje. Kako po posjećenosti, tako po atraktivnosti. Ono što već sada radimo zajedno s tvrtkom Btravel, putničkom agencijom našeg člana Upravnog odbora HVS-a, Dalibora Bilića, da već u siječnju sljedeće godine upravo u Budimpešti na EP, najavimo to naše EP u Splitu. Velik nam je plan i da u dogovoru s turističkim zajednicama i čelnicima iz svih država koje će nadmetati u Splitu 2022. razglasimo, upoznamo turiste kojih je u ljetu pun Split i Dalmacija, da im razglasimo da mogu pogledati i bodriti u Spaladium Areni svoju reprezentaciju.

Je li se svi uspjesi hrvatskog vaterpola koji su očigledni i svjetski vrijedni, od 7 uzastopnih medalja na svjetskim prvenstvima pa nadalje, očituju i u zanimanju siše društvene zajednice za vaterpolom, marketinško-promidžbene atraktivnosti?

- Ima itekakvog efekta i mi smo neposredno prije početka SP u Koreji dogovorili sponzorstvo s Konzumom, Podravkom i Janafom. Činjenica je da postajemo najtrofejniji, najuspješniji hrvatski sport. Sport iza kojeg se ne vuku nikakve afere, a i sponzorima je uvijek jako lijepo i poželjno biti uz sportaše koji u kontinuitetu osvajaju odličja. To su dvije temeljne naše odlike. Morate znati da je jako teško osigurati novac za sport, ali stanje je danas neusporedivo s onim u hrvatskom vaterpolu prije 15-ak i više godina. No, tu bih ja naglasio silan obol svakog člana našeg Upravnog odbora. Tu i mi pokazujemo timski rad, a naši vaterpolisti, igrači i njihov stručni stožer su nam fantastičan alat u toj priči - napominje Drnasin.

Ovaj je dio doista bio vidljiv u dalekoj Koreji kao rijetko kada i rijetko gdje dosad, na velikim natjecanjima. Naime, svakog trenutka je svaki reprezentativac i trener u našem stožeru, pogledom na tribine mogao shvatiti da ih promatra i bodri skoro pa cijeli Upravni odbor. Sportaši su morali prepoznati osjećaj da nisu prepušteni sebi samima, što je nekoć davno , prije 15-ak i više godina nažalost bilo pravilo.

- Drago mi je da ste to primijetili jer objektivno, Gwangju nije baš neka osobito atraktivna destinacija. Pogotovo usred ljeta, kada su ljudi na godišnjim odmorima, ali je svatko vrlo spremno i radi odlučio doći i dati podršku našim igračima i izborniku. To je stvarno jedna vrlo lijepa stvar, nešto što čini HVS ovakvim kakvim jest. Bilo je 10-11 članova Upravnog odbora u Koreji, plus Tomislav Družak i Tomislav Jukić iz Nadzornog odbora, plus jasno i sam Ured HVS-a. To je odlična stvar koju su sigurno vidjeli i igrači.

Konstatacija s kojom se bespogovorno slažemo jer vidjeti toliki broj članova nacionalne vaterpolske vrhuške, istovrsno odjevene, na tribinama... to je i jasno, zorno odašiljanje poruke potpore igračima.

- Ne samo igračima, iako jasno i njima. To je i jedna fantastična poruka cijeloj svjetskoj vaterpolskoj zajednici, čelnicima FINA da nam je stalo, da želimo i da podupiremo vaterpolo. To je značajan detalj. Meni osobno je još draže što sve te ljude iz Upravnog odbora nije trebalo nagovarati da dođu u daleku Koreju, pa i žrtvuju dio godišnjeg odmora, poslovnih obveza... Ne, svi su rado došli i dali potporu zajedničkoj stvari, da budu dio jedinstvene priče.. To je lijepo - s ushitom će i ponosom u glasu predsjednik Drnasin.

Tu ipak moramo navesti i nešto što medijski nije dostatno popraćeno. Naime, jasno da je u žarištu pozornosti uvijek seniorska reprezentacija, ali u zadnjih 14 godina mi smo u mlađim uzrastima osvojili čak 12 medalja na različitim svjetskim i europskim prvenstvima. Dakle, budućnosti ima, dolazi netko tko će danas-sutra naslijediti jednog Jokovića, Bušlju, Vrlića...

- Da, to jest bitno, ali bi i još nešto spomenuo. Sve se više širi i naša baza. Prošle smo godine recimo u Vukovaru, na turniru mlađih uzrasta imali čak 17 klubova. Ove godine očekujemo i više. Kvantiteta je nužna osnova za iznjedriti kvalitetu. Drugo što je ključno jest ulaganje u trenere i njihovu obuku. Tu je i država prepoznala pravi smjer, počev od Središnjeg državnog ureda za šport preko same nacionalne strategije odnosno Nacionalnog programa športa. Naime, da bi se trener potpuno posvetio svom poslu, on mora vidjeti budućnost u tom poslu koji radi, za koji se opredijelio. Trenerski mu posao ne može, ne smije biti sporedna djelatnost.

Jasno da je prevladavajuća tema ovog kraćeg razgovora Hrvatski vaterpolski savez, reprezentacija, naš vaterpolo općenito, ali Mladen Drnasin je ipak i čelnik jednog velikog kluba. Vi ste dopredsjednik VK Jadran iz Splita, kluba koji će ove sezone proslaviti cijelo jedno stoljeće postojanja. Što Jadran sprema?

- Dugoročno nam je svima želja da Jadran jednog dana opet napadne na krov Europe, ali to je jasno usko vezano s problemom financija. Ekipa koja danas vodi klub, bivši igrači, dužnosnici, svi do jednog su vrlo složni u razmišljanju da je ambicija divovska, ali i da nikako ne preskačemo neke stepenice koje smo si sami zadali. Od organizacijske do financijske strukture kluba. Jadran generalnog sponzora nema, a novac iznalazimo kako kroz Grad Split, ali najviše kroz angažman klupskog upravnog odbora. Naš proračun nije ravan klubovima koji pretendiraju danas vrhu Europe. Shodno tomu mi slažemo momčad i bit će Jadran i opet jedna vrlo solidna momčad. Prošle sezone smo bili jedno od ugodnijih iznenađenja u Ligi prvaka, a vjerujem da ćemo dobre igre i ponoviti, kao što vjerujem da nikome neće biti lako 'uzeti' bodove u Splitu protiv Jadrana - zaključio je dopredsjednik Jadrana, ali primarno predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Mladen Drnasin. 

 

Najnovije vijesti
SP U- 20: Prvi poraz Hrvatske
SP U-20: Danas protiv Srbije za 1. mjesto u skupini
Liga prvaka:Hrvatski klupski iskorak
SP U-20: Uvjerljiva pobjeda protiv Kine
Treninzi Barakuda u Sydneyu