Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Sve europske države glasovale da se Tokio održi u predviđenom terminu
18.03.2020 17:29

TOKIO 2020. Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a nakon video-konferencije MOO-a

 

Sve europske države glasovale da se Tokio održi u predviđenom terminu

 

 

U srijedu, 18. ožujka održana je i druga video-konferencija Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora s predstavnicima nacionalnih odbora europskih država. Ispred naše zemlje, na konferenciji je putem video-veze sudjelovao jasno Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora; Josip Čop, glavni tajnik HOO-a, te Damir Šegota, višegodišnji šef Misije HOO-a na ljetnim i zimskim OI, te planiran za istu dužnost i u Tokiju ove godine.

- Stav MOO-a je i dalje pozitivan, što znači da ostaje predviđeni termin OI u Tokiju i on se neće mijenjati. Budući da je bilo uključeno i glasovanje po državama, taj je stav podržan od sviju - prenio je zaključke sa sastanka  Zlatko Mateša i nastavio.

- Dakako, najveći problem predstavljaju kvalifikacije. Ovog trenutka još uvijek je 43% mjesta za Igre nepopunjeno. Problem je kada, gdje i kako održati uopće kvalifikacije, pripremati se za njih, postoji li vremena. U tom pogledu je predsjednik Bach i MOO zatražio fleksibilnost, te ako neće biti moguće ostvariti predviđeni kvalifikacijski okvir, onda bi se uveo kriterij rejtinga, rezultata s europskih, svjetskih prvenstava, olimpijskih igara, kao i čitav niz primjene drugih potencijalnih kriterija koji mogu odvesti sportaše do OI. U slučaju takve primjene, neki naši momčadski sportovi poput vaterpola i rukometa bi prošli dobro, te vjerujem bili na OI, a košarkaši nažalost ne. Međutim, vjerujem da su olimpijske kvalifikacije u košarci predviđene za drugu polovicu lipnja iz ove perspektive dovoljno daleko. Dosta je vremena do tada, ne isključujem njihovo održavanje i jednostavno bih prepustio da vidimo kako će se stvari razvijati - rekao je Mateša, ali i naglasio vrlo zanimljivu rečenicu koju je višekratno ponavljao Thomas Bach, predsjednik MOO-a.

- Olimpijske igre su jedina globalna ideja koja još živi, te bi odustajanje bilo ravno predaji - dodao je Mateša.

Ujedno, ideju odigravanja Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.) podržali su jučer i Panamerička sportska udruga koja okuplja 41 državu Sjeverne i Južne Amerike, kao i Oceanijski olimpijski odbori.

 

 

Najnovije vijesti
Popis reprezentativaca do 19 godina za pripreme u Korčuli
U četvrtak, 6. kolovoza u Korčuli počinje Hrvatski kup za juniore
Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja
SRETAN ROĐENDAN - Nikša Dobud
Pripreme ženske kadetske reprezentacije (do 16 godina) na Korčuli