Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Za Split 2022. spremamo spektakl, cijeli grad će gorjeti
02.01.2019 17:34

Za Split 2022. spremamo spektakl, cijeli grad će gorjeti

 

Koji dan prije Božića, prigodom Final Foura Hrvatskog vaterpolskog kupa, u Dubrovniku je održan Upravni odbor HVS-a na kojem je dotadašnji glavni tajnik nacionalne vaterpolske organizacije dobio i svoj četvrti, uzastopni mandat. Renato Živković je tog trenutka postao rekorder po broju mandata od kako je HVS-a (barem u samostalnoj nam državi), a od nešto ranije je i najdugovječniji glavni tajnik HVS-a. Iza njega je punih 12 godina, a ispred još najmanje nove 4 godine obavljanja posla prvog operativca HVS-a. Službeno je prvi mandat preuzeo na Novu godinu, 1. siječnja 2007. Točno tri mjeseca nakon što je stupio na dužnost, Hrvatska je postala svjetski prvak. Bilo je to u Melbourneu, 1. travnja 2007.
- E, i zar sad onda treba raspravljati koja osoba i koji događaj je bio ključ, ha-ha - ovako se znao minulih godina šaliti Renato Živković, iako...
Ne, naravno da su ključne osobe za to postignuće bile Rudić, Vrdoljak, Vićan, Đogaš, Hinić, Smodlaka i kolege, ali jednako značajnu ulogu u slaganju "mozaika" imali su i Bukić, Bebić, Roje i G. Sukno. Međutim, definitivno postoji i još jedan. Onaj koji se ne spominje često. Onaj koji nije medijski eksponiran, šira javnost za njega čak niti ne zna, a baš je on osoba koja operativno rukovodi, nadzire, usmjerava sve aktivnosti ne samo seniora, već svih nacionalnih vrsta, kao i cijelog HVS-a. To u biti i jest "karma" tajnika saveza, klubova, sportskih udruga. Nisu primjetni dok sve štima, dok je sve u redu, ali ako nekome nije rezervirana odgovarajuća soba u hotelu, kasni autobus za prijevoz do bazena, hotela ili što već, eto frke. Tada svi upiru prstom u tajnika.
- Ta uloga i je i nije nezahvalna. Prvo je to stvar osobnosti, do čovjeka. Moja dužnost, kao i sve druge u Savezu teže samo jednom cilju, a to je napredak i dobro hrvatskog vaterpola. Možda to nekome zvuči izlizano, pojednostavljeno, ali to je tako. Najteže stvari su u biti vrlo jednostavne, ali isto tako učiniti nešto jednostavnim ponekad nije tako lako. Tajna ne samo tajničkog posla, već svih nas vaterpolskih djelatnika jest da pokušamo izvući maksimum osjećaja sigurnosti i komocije, s ograničenim novčanim sredstvima, za igrače i stručni stožer, kako bi oni imali optimalne uvjete za uspjeh. Ljudi često gledaju samo na seniorsku reprezentaciju, što je logično, ali se zaboravlja da mi skoro pa svakog trenutka u nekom dijelu svijeta imamo neku nacionalnu vrstu.
Koliko HVS ima momčadi, odnosno ekipa u ovom trenutku?
- Imamo U-15 dvije vrste, mušku i žensku. Imamo dvije juniorske muške reprezentacije i jednu žensku. Seniorsku mušku i žensku. Najmanje po 7-8 reprezentacija, ali sad već imamo i natjecanja do 17, do 19, do 20 godina, pa imamo 4 velika godišnja kampa, pa edukacije trenera. Samo seniorska reprezentacija ima po 30-ak utakmica godišnje, mnoštvo putovanja, turnira, priprema...
Renato Živković ima posebnost više jer je u ovom sportu više od 40 godina te je prošao sve strukture. Bio je doslovno sve, osim suca. Kao kadet bio je reprezentativac bivše države. Štoviše, 1981. su u kadetskoj vrsti bila samo dvojica Dalmatinaca - Renato Živković i Perica Bukić, koji ga je i doveo u HVS. Bio je igrač, pa trener i radio sa svim uzrastima. Godine 2005. na MI u Almeriji bio je u vaterpolskom stožeru tadašnjeg trenera Emila Nikolića.
- Iako, znate što, znam ja i sudački posao, poznajem pravila i svu njihovu problematiku - opet će kroz smiješak Žika. Tako ga zovu prijatelji iz vaterpolskog svijeta.
- Kad odvrtim film od 1. siječnja 2007. do danas, to je pregled 12 vrlo intenzivnih godina u kojima smo toliko toga osvojili, toliko se radovali.
Je li bilo teže raditi tada, 2007. kada vas je bilo puno manje u Uredu HVS-a, kada ste sukladno vremenu morali dosta izmijeniti rad ili je kompliciranije sada, u 2018./2019., kada su obveze multiplicirane, a očekivanja uvijek i samo vrh. Štoviše, vaterpolu je sve osim zlata u očima javnosti gotovo pa podbačaj?
- Obje godine imaju svoje posebnosti i poteškoće. Da, sada nas ima nešto više, ali smo u najmanju ruku udvostručili obveze, aktivnosti, više je promidžbenog rada, marketinga, a najviše onog usmjerenog u radu s mladima. Jer, ako tu zakažemo, nećemo imati što stavljati u novu knjigu o nekim novim zlatnim desetljećima ili stoljeću hrvatskog vaterpola. Mi samo ove sezone imamo osigurano 130 utakmica na različitim televizijama, a to je netko morao dogovoriti i odraditi.
Sada je, pak, na začetku novog projekta kojeg valja "gurati" neko vrijeme zajedno s projektom Tokio 2020, ali onaj drugi je poseban. Organizacija EP-a u njegovom rodnom Splitu 2022.
- Ja se već sada ježim, emocije me preplavljuju. Već "vidim" i Spaladium Arenu, ali i cijeli ljetni Split te 2022. u znaku vaterpola. Strašno velik projekt koji nosi, između inog, najmanje 200 mailova svakog dana. Treba vremena da ih i samo pročitate, a morate odgovoriti, dok su neki i vrlo značajni... Tu je stotinjak ugovora, ali mislimo dignuti sve na razinu kakva se dosad na EP-u još nije dogodila. Split će vaterpolski gorjeti tog ljeta, napravit ćemo nešto spektakularno, a što je osobito važno, ostavit ćemo Splitu iza tog EP-a nešto opipljivo, trajno za sve vodene sportove. To je naša obveza, ali rekao bih i obveza društva, države. Nismo na razini razvijenosti infrastrukture jedne Francuske sa 5000 bazena. Nemamo ni neku posebno razvijenu sportsku kulturu. Pa, vi biste se začudili kada biste znali koliko je visok postotak djece u Splitu koja ne zna plivati. Pazite, u Splitu, a kako li je tek drugdje. Država u zadnje dvije godine pomaže sve više, aktivnija je, ali zajednički trud moramo pojačati još više - malo je zastao te za kraj samo apostrofirao.
- Zapamtite... ljeto 2022. u Splitu. Tko voli ljeto, sport, more i vaterpolo mora doći na vaterpolsko EP. Bit će senzacionalno - obećava najdugovječniji glavni tajnik HVS-a u povijesti.

 

 

Sportska osobna iskaznica

 

⊲ rođen: 8. srpnja 1966. u Splitu
⊲ zanimanje: diplomirani ekonomist
⊲ igračka karijera: POŠK Split 1983-1991; Tourcoing (Francuska) 1991-1997.
⊲ trenerska karijera: Tourcoing 1997-2004; POŠK Split 2004-2005.
⊲ trofeji: Kup pobjednika kupova (1984.), europski Superkup (1984.) i COMEN ili Mediteranski kup (1984, 1985. i 1986.)
⊲ državna odlikovanja: Red hrvatskog pletera

 

 

Peking mi je bio najgori trenutak

 

U odabiru najtežeg i najljepšeg trenutka za tajničkog mandata, Žika nije puno dvojio. Onaj najteži je isti kao i za tadašnjeg izbornika Rudića.
- Peking. Olimpijske igre 2008. Najgori trenutak jer tamo smo na koncu bili šesti, a živio sam u uvjerenju, nisam jednostavno vidio tko nas može dobiti. Takvu smo momčad imali, tako smo igrali. Niz nesretnih okolnosti nas je odveo do četvrtfinala kojem se nismo nadali da bi ga uopće mogli igrati... Da, i EP u Eindhovenu 2012. je bilo otrežnjenje neko. Igrali smo zadnji dan u 10 ujutro za 9. mjesto... Mislim, u našem sustavu razmišljanja mi ne poznajemo te utakmice. To nije bila ljutnja, to je bila tuga. Makar ne takva kao u Pekingu.
A najljepši?
- Definitivno Zagreb i EP 2010. Nije to bilo samo zlato, već je to zlato bila kruna jednog ludo velikog projekta organizacije Europskog prvenstva. Projekta koji je trajao dvije godine.

 

 

Samo 4 glavna tajnika HVS-a u povijesti

 

Od osamostaljenja države Hrvatski vaterpolski savez imao je samo četiri glavna tajnika. Prvi je bio od 1991. pa do smrti 27. kolovoza 1993. Aleksandar Coše Seifert, inače najglasovitiji trener Mladosti u povijesti (4 naslova prvaka Europe), a i izbornik olimpijskih pobjednika (Ciudad de Mexico 1968.).
Njega je naslijedio Jakov Matošić koji će tu dužnost obnašati od 1993. do 2003. kada je za glavnog tajnika izabran Aleksandar Černi, a on će tu dužnost obnašati do 31. prosinca 2006. Renato Živković je ukupno četvrti glavni tajnik saveza u 27 godina. 

"Sportske novosti", Dean Bauer

Najnovije vijesti
Zagrijavanje s Kazahstanom (18. VI - 14.00, ArenaSport 1)
Ivica Tucak: Motivacija nam je na najvišoj razini
Počeo ženski kamp HVS-a u Varaždinu
Završio kamp HVS-a u Šibeniku
Barakude odletjele za Beograd