Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Uputstva u vezi infekcije Corona virusom u Hrvatskoj i mjere zaštite
16.03.2020 09:18
Zagreb, 16. ožujka 2020.
 
 

Infekcija Corona virusom u Hrvatskoj i mjere zaštite

 

Uputstva Hrvatskog vaterpolskog saveza

 

 

Suočeni s pandemijom infekcije Corona virusom (COVID-19) Hrvatska vlada i Ministarstvo zdravstva uputilo je niz preporuka kako se zaštititi i na koji način smanjiti pojavnost ove ozbiljne infekcije.
 
 
Infekcija se širi u Hrvatskoj i dokazana je u 50 osoba. Taj broj ni u kom slučaju nije alarmantan. Međutim poučeni iskustvom okolnih zemalja treba učiniti sve kako bi se spriječila infekcija većih razmjera, ponajprije infekcija ugroženih skupina (starije osobe, mala djeca i osobe s ozbiljnim bolestima).
 
 
 
Stoga Hrvatski vaterpolski savez donosi slijedeće preporuke:
 
 
1. Predlaže se zabrana svih okupljanja (trening, odigravanje utakmica). Dio mjera već je na snazi (prekinuta je Regionalna liga i sva međunarodna natjecanja
 
 
2. Primjereno je boraviti u kućnoj izolaciji kako bi se mogućnost infekcije svela na teoretsku razinu.
 
 
3. Provoditi sve mjere prevencije: A. Masku nije potrebno nositi u kućnoj izolaciji ili u krugu osoba za koje znaš da nisu mogle biti u kontaktu s virusom. U slučaju neophodnog izlaska iz izolacije te boravka u prostoru gdje se nalazi veća skupina osoba poželjno je nositi masku.  Osobe sa sumnjom na infekciju trebaju medicinsku masku nositi cijelo vrijeme da se zadrži respiratorni sekret i važno je odmah javiti se liječniku. Pregledom kod liječnika dobiti će sve potrebne medicinske informacije o daljnjem ponašanju i skrbi. Sumnja na infekciju su simptomi vrućice, kašlja, osjećaj teškog disanja. B. Sprječavanje unutar zajednice (kućna izolacija i manja zajednica – u klubu): (i)  često pranje ruku /najmanje 20 sekundi/ pranje ruku je neophodno: nakon što se ispuše nos, nakon kihanja ili kašljanja, nakon velike nužde, prije jela, nakon kontakta sa životinjama, prije ili nakon brige o osobi koja zahtijeva pomoć (npr. dijete); (ii) respiratorna higijena (pokrivanje usta tijekom kašlja ili kihanja – papirnata maramica) (iii) izbjegavanje dodirivanja lica (naročito nosa, očiju i usta); (iv) izbjegavanje kontakta s bolesnim osobama  (v) izbjegavanje rukovanja (vi) čišćenje i dezinfekcija predmeta i površina koja se često dodiruju; (vii) održavanje distance u društvenom kontaktu najmanje 1 metar ako osoba ima neki od respiratornih simptoma.
 
 
Kako se situacija s infekcijom vrlo brzo mijenja Hrvatski vaterpolski savez će informirati reprezentativne selekcije, klubove i zainteresirane članove najmanje jednom tjedno. Slijedeća se informacija očekuje 23. 03. 2020. godine.

 

Zdravstveno povjerenstvo HVS-a

Najnovije vijesti
BARAKUDE KREĆU S PRIPREMAMA PRED MEĐUNARODNI TURNIR U ŠIBENIKU
Zović potpisao za Spandau 04
PRIJELAZNI ROK (XIII)
HRVATSKI KUP: Trofej za Mornar BS
Bronca za Riječanke