Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
NAŠI ČLANOVI - Marsonia Slavonski Brod
23.03.2020 11:12

NAŠI ČLANOVI - Marsonia Slavonski Brod

 

"Marsovci" iz Slavonije

 

 

Vaterpolo i Slavonija. Mnogi će reći - oksimoron ili dva nespojiva pojma. Tu bi mnogi onda i 'debelo' pogriješili. Potvrda tomu dolazi 200 km istočnije od Zagreba, iz Slavonskog Broda. Ovaj grad naime ima puno dužu povijest igranja vaterpola nego što bi to mnogi 'na prvu' zaključili. Vodenog je loptanja, pravog vaterpola ondje bilo još 1950. U okviru tadašnjeg Sportskog društva Metalac. U lipnju iste godine kroničari bilježe i prvu vaterpolsku utakmicu u Slavonskom Brodu u kojoj je domaći Metalac pobijedio Vukovar 15:1. Dva mjeseca kasnije je VK Sava iz Brčkog (BiH) pobijedila Brođane 3:2. Godine 1953. brodski se klub zove Proleter, igraju u Slavonskom Brodu i Đakovu. Đakovčane su u prvom srazu '53. pobijedili 10:2. Možda zvuči nestvarno, ali ljeti bi u to doba vaterpolske utakmice u Slavonskom Brodu gledalo i do 2.500 gledatelja! Koju godinu kasnije klub mijenja ime u Radnički, no uništila ga je oštra zima 1963. Sava se naime zaledila, a ledeni je pokrivač na našoj najdužoj rijeci doslovno zdrobio plivalište na Savi. Vaterpolo se u Brodu neće pojaviti sljedećih pola stoljeća.

 

 

VK Proleter Slavonski Brod, 50-tih godina prošlog stoljeća

 

 

Naime, početkom 2012. skupina sentuzijasta u Slavonskom Brodu naumila je u gradu pokrenuti... vaterpolski klub!?

- Neko sam vrijeme živio u Rijeci, ljeti sam igrao vaterpolo u Starigradu, na Hvaru. Sestra mi je imala i kafić uz bazen, te je tako nekako bujala moja privrženost vaterpolu i onda sam 'bacio ideju' ekipi, Draganu Klemu i Željku Kovačeviću, mojim prijateljima u Brodu - veli Zdravko Aladrović, inicijator vaterpola u Slavonskom Brodu, prvi predsjednik VK Marsonia, danas tajnik i glavni trener u klubu.

 

VK Marsonia i Olympiacos na bazenu u Dubrovniku

 

 

Da su ih malo u početku, nakon takve ideje 'čudno gledali', uopće ne krije.

- Bilo je laganog podsmijeha u stilu "što će te vi, kakav vaterpolo..." - potvrđuje Aladrović.

Nezaustavljiva ekipa iz Broda na Savi je ipak 4. veljače 2012. utemeljila Plivački i vaterpolski klub Marsonia s tim da će u jesen iste godine klub biti razdvojen na Plivački odnosno samo Vaterpolski klub Marsonia. No, osnovati klub je bilo puno lakše od udahnuti mu život u pravom smislu. Bilo je tu i šaljivih scena.

 

Trofej Klepetan - Brodska Divlja liga

 

 

- U početku nismo imali ništa. Ni bazena, jedva do kapica, lopta jedna. Učili smo pravila igre, trenera nismo imali, sve smo učili sami, ali treninzi su bili problem. Počeli smo na Poloju, gradskom kupalištu na Savi, ali to nije bila dobra ideja jer bi nam Sava odnijela loptu. Onda smo otišli na Petnju, to je jezero nedaleko od grada. E, od tamo su nas otjerali ribiči, ha, ha, da bi završili u Đakovu - sa smijehom se početaka prisjeća Zdravko Aladrović.

Početkom ljeta, 9. lipnja 2012. Marsonia je odigrala prvu utakmicu. U Đakovu protiv istoimenog domaćina koji nije imao milosti za novoutemeljeni klub. Završilo je 7:1 za Đakovo. Jedini, dakle prvi gol za Marsoniju postigao je Aladrović, a za ovaj klub povijesni susret odigrali su još Domagoj Drmić, Krešimir Gajger, Željko Kovačević, Edin Huskić, Tomislav Kurkutović, Marko Ćutić, Davor Hrga, Hrvoje Pehar i Robert Kovač.

 

 

Pune tribine u Brodu

 

Bio je to početak, skroman, pun opterećenja, a opet bogat ljubavlju prema vaterpolu. Značajan zamah klub je dobio u jesen 2013. kada je Slavonski Brod dobio prekrasan Gradski bazen Vijuš. "Marsovci", kako glasi nadimak brodskim vaterpolistima sada su napokon imali sve. Svoj dom, bazen, krov nad glavom. Klub je naišao i na veliku pomoć Hrvatskog vaterpolskog saveza, kao i riječkog Primorja s kapicama, a dolazilo je toga i iz splitskog Jadrana. Pomagala je pomalo i zagrebačka Mladost, klub se pak osobito povezao s dubrovačkim Jugom. "Marsovci" su uzletjeli!

 

Marsovci u teretani

 

 

- Temeljna vizija bila je kako klub kao takav osposobiti, osoviti na noge. Pokušati izbjeći sudbinu nekih drugih sportskih sredina, kako vaterpolskih, tako i nogometnih, pa i prvoligaških čak koji su postojali "jedno ljeto", a danas ih više nema. - veli Zdravko Aladrović koji je obnašao dužnost predsjednika kluba od utemeljenja 2012. do 2018., dok je danas klupski tajnik, ali i trener seniora, juniora, mlađih juniora i kadeta, te koordinator ostale trojice trenera.

 

 

Mali Brođani s prvom momčadi Juga

 

 

Ono što možda najviše doimlje kod ovog kluba jest činjenica što su sve uspjeli postići u nepunih osam godina. Marsonia danas ima oko 80 igrača u svim uzrasnim kategorijama - seniori, juniori, mlađi juniori, kadeti, mlađi kadeti, nade i mlađe nade, te Školu vaterpola. U klubu su ukupno četiri trenera.

- Od onog podsmijeha iz 2012. došli smo do činjenice da je vaterpolo respektabilan sport u gradu. Došli smo do toga da imamo i veterane, ali smo animirali čak i nekih 15-20 žena, tu ne mislim na ženski klub, već zrelih žena koje su se također počele igrati vaterpolo, zanimati se za naš sport. Uz to pokrenuli smo i amatersku ligu u Slavonskom Brodu koja se igra svakog tjedna i ima 6 momčadi. Mislim da smo u tom pogledu jedini grad u državi - spominje Zdravko Aladrović.

 

 

Klepetan -Brodska Divlja liga

 

 

Ovo je osobito postignuće jer govorimo o gradu koji ima ipak samo 60.000 stanovnika, a organizirati ligu amatera od tolikog broja momčadi ne bi uspjeli ni mnogo veći gradovi. Iza Marsonije stoji i organizacija, pokretanje ljetnog turnira "Klepetan - Brodska divlja liga", a koji je samo prošlog ljeta okupio čak 12 lokalnih momčadi, sa 130-180 igrača!

 

 

 

Hrvatski kup 2016. odigran je u Slavonskom Brodu

 

 

 

 

- Mi smo klub koji se još ne može pohvaliti nekim osobitim rezultatima u smislu trofeja. Na simboličkoj razini svakako nam je od osobitog značenja sudjelovanje na četvrtfinalnom turniru Hrvatskog kupa u Zagrebu 2016. godine ili pak organizacija Final Foura Hrvatskog kupa i Noći hrvatskog vaterpola u Brodu iste godine. No, naš najveći uspjeh su u biti naša djeca. Djeca koju smo okupili, koju okupljamo i s kojima radimo - veli Aladrović.

 

 

Hrvatska - Australija  utakmica juniorskih vrsta 2015 na otvorenom bazenu u Slavonskom Brodu

 

 

Bilo je još toga ipak u povijesti ovog kluba. Počeli su s nastupima u III. ligi istok, da bi baš od sezone 2019/20. postali članovi Prve B lige. U proljeće, 10. travnja 2018. prvi put u povijesti Barakude su igrale u Slavonskom Brodu. Tog je dana odigrana utakmica Svjetske lige Hrvatska - Njemačka na bazenu Vijuš. Nešto ranije, u Brodu su igrali i juniori Hrvatske i Australije.

 

Prva utakmica VK Marsonia - 9 lipnja 2012

 

 

 

U rujnu 2018. je utemeljen i samostalni ženski klub Marsonia koji u fuziji s osječkom Mursom, te uz pomoć HVS-a nastupa ove sezone u Prvoj ženskoj seniorskoj ligi. Inače, godinu ranije su vaterpolistice Marsonije bile druge u kadetskom Prvenstvu Hrvatske. Nadalje, ovaj klub daje 4-5 dječaka u različite kampove HVS-a, organiziraju i turnir za mlađe uzraste (Malik Tintilinić), Zdravko Aladrović je bio prošle godine  u stožeru hrvatske reprezentacije do 17 godina, a osim bazena okupljaju se i na mnogim dosad već dobrotvornim akcijama. Bilo da je riječ o pomoći bolesnoj djeci, poplavljenima u Gunji ili čišćenju okoliša njihovog rodnog grada, Slavonskog Broda. Sami su snimili i film o svojem klubu, skladali himnu i... rastu, štoviše u skladu s nadimkom, a i stihovima iz klupske himne - "Marsovci lete kao svemirska raketa"...

 

---

 

KLUPSKI KARTON

 

VK Marsonia

Ulica Ivana Gržinića 10, 35 000 Slavonski Brod

 

Predsjednik: Branimir Kolomejac

Tajnik: Zdravko Aladrović

Klupska boja: plavo-bijela

 

 

Najnovije vijesti
Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja
SRETAN ROĐENDAN - Nikša Dobud
Pripreme ženske kadetske reprezentacije (do 16 godina) na Korčuli
Kamp HVS-a u Zadru
PRVENSTVO HRVATSKE - Žene, za 3. mjesto; Primorje EB - Bura igrat će u subotu, 8. kolovoza