Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
I vaterpolisti dobivaju VAR, ali će služiti samo za žalbe
17.03.2019 21:12

MIROSLAV VLAŠIĆ Bivši hrvatski sudac i ujedno predsjednik Komisije za vaterpolska pravila u Svjetskoj udruzi vaterpolskih sudaca (WWR) pojašnjava nova pravila koja će zaživjeti na finalu Europa kupa koji će se igrati na bazenu uz Savu
 


I vaterpolisti dobivaju VAR, ali će služiti samo za žalbe

 

 

Skorašnji vrlo jaki međudržavni turnir u Zagrebu, Super Final Europa kupa ili završnica ovog natjecanja za 8 najboljih vrsta na Starom kontinentu osim samog rezultatsko/natjecateljskog značaja nadmetanja, ima i zanimljivost više. Naime, od 5. do 7. travnja na plivalištu uz Savu će se prvi puta u Hrvatskoj primijeniti nova vaterpolska pravila koja će od lipnja mjeseca biti u upotrebi u svim utakmicama, svim natjecanjima. Dosad je odigran samo jedan takav seniorski turnir, kao svojevrsno test-natjecanje, FINA kup prošlog rujna u Berlinu.

Promjena vaterpolskih pravila već je neko vrijeme jedno od prevladavajućih tema u ovom sportu, a za bolje upoznavanje i samih gledatelja obratili smo se jednom od naših najboljih sudaca, djelitelju pravde međunarodnog ranga, danas predsjednik Komisije za vaterpolska pravila u WWR (World Waterpolo Referees - Udruzi vaterpolskih sudaca).

- Ono prvo što se promijenilo je pomicanje granica s 5 metara na 6 metara što se tiče prava izravnog udarca iz faula na gol, slobodan udarac. To pravo imate samo ako je i prekršaj i lopta izvan zone 6 metara - pojasnio je Miroslav Vlašić prvo od usvojenih novih pravila.

- Drugo novo pravilo je da se više faul ili slobodan udarac ne izvodi s mjesta gdje je prekršaj napravljen već ondje gdje se nalazi lopta. To će trebati igrači usvojiti, promijeniti dosadašnji automatizam. Primjer - danas, ako se dosudi prekršaj, a lopta je izvan 6 metara od gola, imate više rješenja. Možete izravno pucati ili dodati suigraču. Sada je moguće izravno pucati, a ako ne tada se može izvesti lopta samom sebi, plivati s loptom, doći i do 2 metra udaljenosti i dati gol. Ono što nije moguće, uzeti loptu i odmah početi mahati s njom. To je kontra-faul.

 

Zašto?

 

- Zato jer na taj način niti je pucano, niti ste izveli loptu, a to znači da onda obrambeni igrač ne zna kada može napasti. Obrambeni igrač smije napasti tek kada je lopta izvedena.

Možete li malo pojasniti pravilo da se slobodan udarac ne izvodi više s mjesta gdje je počinjen prekršaj, već ondje gdje je lopta.

- Opet najbolje pojasniti na primjeru. Igrač krene u kontru, njegov vratar mu baca loptu 2-3, može i 5 metara metra ispred njega. U tom trenutku obrambeni igrač povlači igrača s leđa, radi prekršaj, ali po dosadašnjim pravilima se lopta vraća na mjesto počinjenog prekršaja i time momčad koja se vraća zapravo nadoknađuje onih 2-3 ili 5 metara zaostatka. Sprječava kontru. Ovako, suđen je prekršaj, kažnjeni igrač "leti van", napadač nastavlja plivati, izvede loptu samom sebi i on je dalje u čistoj kontri. Jednako ako je prekršaj napravljen na 6 metara udaljenosti od gola, a lopta je na 5 metara. Izvodi se dakle s 5 metara. To je uvedeno radi ubrzavanja igre, atraktivnosti.

Situacija se mijenja i s izvođenjem kornera.

- Izvođač ubuduće ne mora nužno dodati loptu, već ju može sam izvesti, zaplivati s njom, pa i pucati. Može pucati i izravno iz kornera. Ne smije "njihati", ne smije "mahati" s loptom jer ju mora prvo izvesti.

Postoji jedno pravilo koje će predstavljati najveći problem trenerima, barem to oni tako tvrde, a to je skraćivanje vremena za tzv. drugi napad s 30 na 20 sekundi.

 

- To je promjena pravila koja čak i nema veze sa sucima, a uvedena je kako bi se ubrzala igra, no i tu postoji iznimka. Ukoliko se prekršaj napravi unutar 10 sekundi napada, tada se vrijeme napada s igračem vremena ne skraćuje. Naime, događa se nerijetko da u povlačenju iz napada, igrač napravi prekršaj za isključenje. To može biti u početnim sekundama napada, pa bi to onda bila taktička varka - napravi faul odmah i praktički suparniku uzimaš 10 sekundi za napad s igračem više, a lopta je još na drugom kraju bazena.

Uvodi se pravilo "letećih izmjena". Je li ono po cijeloj dužini bazena?

- Ne, nego do centra, a izmjena se obavlja na način da igrač koji izlazi mora ući u taj prostor, udariti rukom o ruku igrača koji ulazi. Dosad je jedini prostor za izmjenu igrača bila ona tzv. kućica u kutu bazena. Dakle, nema ako je netko mislio da bi igrači mogli trčati uz bazen, pa onda skakati u vodu. Međutim, za to pravilo nisam siguran da će biti primijenjeno već u Zagrebu jer je LEN stava da s tim još ne idu u Europi - veli Vlašić.

Mijenja se jedno od pravila koje nam je dosad bilo poprilično, čak ćemo reći, blesavo. Tzv. "ruka na lopti". Sve dok igrač ima ruku na lopti, što god takvomu radili nije prekršaj. Tako je dosad bilo. Ubuduće će svaki takav prekršaj biti kažnjavan petercem...

- Ne svaki. Ukoliko igrač ima loptu na ruci, u situaciji je za gol odnosno ispred njega osim vratara nema nikoga, a suparnički igrač iza napadača s loptom napravi prekršaj, lupi ga po ruci, onda je peterac. No, samo ako je situacija za peterac, a ne da je svaki prekršaj s leđa unutar zone 6 metara kazneni udarac. Bitno je da se radi o napadu defenzivnog igrača s leđa. Ukoliko bi recimo vratar lupio igrača po ruci, onda se to ne primjenjuje jer se ne radi o prekršaju iza leđa.

Vaterpolo uvodi i tehnički novitet VMS (video-motriteljski sustav - Video Monitoring System) ili ono što nogomet poznaje pod kraticom VAR. Koristio bi se u slučaju dvojbi oko prelaska lopte preko zamišljene gol-crte ili tzv. brutalnosti, vrlo teškog prekršaja, ali...

- Da, to sam i ja tako mislio, te je tako zamišljeno. S mogućnošću pregleda snimke spornog detalja tijekom utakmice, ali zasad ne. Sve bi se snimalo i ako postoji takav sporan detalj, nakon utakmice je moguća žalba, novčana uplata za žalbu, pa pregled snimke. Postignuti rezultat utakmice se neće mijenjati već ako je neki previd, mogu samo naknadno biti kažnjeni igrač ili suci.

 

Dean Bauer, "Sportske novosti"

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

NAJBITNIJE IZMJENE PRAVILA

 - Nakon ponovo osvojene lopte (tzv. drugi napad ili nakon izborenog igrača više), momčad u napadu ima 20 sekundi za realizaciju, a ne kao dosad 30 sekundi
- Unutar 6 metara svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu, kreće se prema golu i sprema na šut, kažnjavat će se petercem
- Moguće je postizanje gola izravnim šutem iz slobodnog udarca sa 6 metara
- Iz kornera će biti moguće izvođaču izvesti loptu samom sebi i pucati na gol
- Uvode se tzv. leteće izmjene igrača na bočnoj strani igrališta
- Prekršaj se izvodi s mjesta gdje je lopta, a ne gdje je napravljen prekršaj, osim ako je lopta unutar 2 metra od gola
- Vratar smije prelaziti sredinu igrališta i sudjelovati u napadu
- Pauza između druge i treće četvrtine skraćena je s 5 minuta na 3 minute
- Broj minuta odmora smanjen je s četiri na dva, a klupe će biti opremljene tasterom kojim trener signalizira pozivanje time-outa
- Uvodi se upotreba audio tehnologije za suce
- Uvodi se VMS (video-motriteljski sustav), vaterpolska inačica nogometnog VAR-a 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

OSNOVE VMS-a
1. - za VMS će se koristiti 7 kamera, s tim da ih možda u početku na nekom natjecanju bude i koja manje, nema podvodnih kamera

2. - VMS se neće koristiti neposredno tijekom utakmice, već nakon utakmice i samo u slučaju žalbe neke od momčadi; rezultat utakmice se neće mijenjati, a u slučaju previda mogu se naknadno kazniti igrač ili suci

3. - Za korištenje snimki VMS-a potrebno je uložiti žalbu, a ona se plaća u iznosu od oko 500
švicarskih franaka 

 

Najnovije vijesti
Uvjerljiva pobjeda nad Kazahstanom
Zagrijavanje s Kazahstanom (18. VI - 14.00, ArenaSport 1)
Ivica Tucak: Motivacija nam je na najvišoj razini
Počeo ženski kamp HVS-a u Varaždinu
Završio kamp HVS-a u Šibeniku