Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
EP:Ženska vrsta danas u borbi za 9. mjesto
21.01.2020 07:11

EUROPSKO PRVENSTVO - Budimpešta 2020.

 

Ženska vrsta danas u borbi za 9. mjesto

 

Na prvom nastupu hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije na nekom europskom prvenstvu (Zagreb 2010.), naše su djevojke tada bile osme. Međutim, tada je i nastupalo samo 8 reprezentacija, za razliku od sada 12 ekipa. Kasnije, na EP u Beogradu 2016. i Barceloni 2018. Hrvatska je u ženskom vaterpolu zauzela 11. mjesto.

Sada, u Budimpešti 2020. Hrvatice su ipak otišle korak dalje, više. Nekima liliputanski, sićušan korak, ali sva velika ostvarenja i počinju sitnim koracima. Mogli bi i tako pristupiti prilikom rasprave o učinku naših djevojaka u Duna Areni. Dakle, bilo kako da odigraju u utorak, 21. siječnja, pobijede li ili budu poražene od Izraelki, bit će ipak najviši ili najbolji plasman Hrvatice na vaterpolskim smotrama našeg kontinenta.

- Jasno da neće sa psihološkog pogleda, nakon poraza od Slovačke biti jednostavno pripremiti utakmicu za 9. mjesto, ali mi ipak moramo biti svjesni svi da je to dosad najbolji rezultat našeg ženskog vaterpola. Za dobar dio naših djevojaka je i ovaj turnir, ovo natjecanje jedna velika škola, silno iskustvo. One su se ovdje suočile, igrale protiv nekih od najboljih igračica u Europi. Neke od njih su praktički i profesionalke, igraju u velikim klubovima, nije ni malen novac koji se tu 'vrti', dok smo mi još u amaterskim vodama. No, idemo polako naprijed - napominje izbornik ženske vrste, Marijo Ćaleta.

Hrvatice i Izraelke su se jednom sastale i to baš na EP. Bilo ej to prije četiri godine, u Beogradu 2016. Posljednji susret u skupini i bilo je neodlučeno 7:7. Sada remija sigurno neće biti, ali neće biti ni nimalo lako i jednostavno. Izraelke koje su se prvi put pojavile na EP baš na spomenutom turniru prije četiri godine, u Budimpešti su u svojoj skupini osvojile peto mjesto (kao i Hrvatska u A skupini) i to pobjedom protiv Njemačke vrlo glatko 10:3. Pobjeda koja upozorava jer Njemice nisu baš potpuno neozbiljan sastav.

Utakmica za 9. mjesto u Europi, Hrvatska - Izrael na rasporedu je u utorak, 21. siječnja od 13.00 sati.

 

 

Najnovije vijesti
A1 RVL: Bodovi ostali na Savi
A2 RVL: Zemun na Višnjiku bolji od Zadra 1952
RVL za vaterpolistice: Završni turnir u Zagrebu, 22. i 23. veljače
A1 RVL: Jugaši ‘ugasili‘ Crvenu zvezdu u četvrtoj četvrtini
A1 RVL: Jugaši 'gase' Zvezdu, Smodlaka dolazi uz Savu