Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Loren Fatović najbolji strijelac Final 8
10.06.2019 09:00

LIGA PRVAKA

 

Loren Fatović najbolji strijelac Final 8

 

 

Slavljem Ferencvarosa kao novog prvaka Europe, spuštena je zavjesa na 56. sezonu Lige prvaka. Mađarska momčad je postala tako u posljednjih 7 godina već 7. različiti klub iz 6 država koji se okitio naslovom prvaka Starog kontinenta.

2013. Crvena zvezda (Srbija)
2014. Barceloneta (Španjolska)
2015. Pro Recco (Italija)
2016. Jug CO (Hrvatska)
2017. Szolnok (Mađarska)
2018. Olympiacos (Grčka)
2019. Ferencvaros (Mađarska)

Podatak koji nedvojbeno govori u prilog tezi da je vaterpolska Liga prvaka najneizvjesnije i najnepredvidljivije europsko natjecanje najboljih klubova u loptačkim sportovima. Jednako tako, Ferencvaros je osvajanjem naslova prvaka u Hannoveru ušao u elitni razred klubova koji se mogu pohvaliti da su osvajali sve europske kupove (Kup/Liga prvaka, Kup pobjednika kupova, Kup LEN/Eurokup i Superkup). Prije Ferencvarosa to su kroz povijest ostvarili još samo Mladost, beogradski Partizan, te dvije talijanske momčadi, Pescara i Posillipo.

Je li pak sustav natjecanja sa završnim turnirom čak 8 momčadi ili tzv. Final 8 najprimjerenije rješenje, ostaje odluka na LEN. Naime, činjenica je da je ovakav turnir vrlo skup, da je posjeta prva dva dana bila jako slaba, kao i sve glasnija razmišljanja klubova koji bi ipak najradije vratili dobri, stari iskušani recept Final Four turnira. Nešto što u konačnici imaju košarka i rukomet, te rade spektakl s punim dvoranama.

Međutim, na samom kraju hanoverskog turnira, uz podjele medalja i trofeja pobjedniku, uručena su i još dva pokala. Onaj za najboljeg igrača turnira otišao je zasluženo u ruke Denesa Varge (Ferencvaros), ali i mi Hrvati se možemo pohvaliti jednim najboljim.

Hrvatski reprezentativac Juga CO, Loren Fatović je s 13 golova najbolji strijelac završnog turnira Lige prvaka.

Konačno, znana je i raspodjela novca iz nagradnog fonda LEN klubovima koji su ove godine sudjelovali u Ligi prvaka. Tako prvaku Europe, Ferencvarosu pripada 52.000 eura, drugoplasiranom Olympiacosu 42.000, a trećem Pro Reccu 35.000 eura.

Petoplasirani, Jug CO je uprihodio 30.000 eura, a svoj dio kolača zaradili su i Jadran i Mladost. Temeljem plasmana u skupini i broja bodova, Splićani su zaradili 19.500 eura, a Zagrepčani 10.000 eura.

Vaterpolisti su od nedjelje na odmoru, ali vrlo kratkom. Već u četvrtak, 13. lipnja slijedi u Zagrebu okupljanje cijele hrvatske izabrane vrste, jer se već sljedećeg tjedna u Beogradu održava završni turnir Svjetske lige (18. do 23. lipnja). Klupska je sezona završena, sada slijede reprezentativna uzbuđenja.

 

Najnovije vijesti
Oradea izbacila Barcelonu
Barakudice na turniru mlađih nada
Prvenstvo Hrvatske mlađe nade: Medvedima naslov
Eurokup - Split: Mornar BS ispao
Liga prvaka: Jadran osvojio prvo mjesto