Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
OBLJETNICA ROĐENJA - pok. Tomislav Franjković
19.05.2020 09:17

OBLJETNICA ROĐENJA - pok. Tomislav Franjković

 

Korčulanin kojeg je Split obožavao

 

 

Postati sportskom legendom Splita, a da sam niste Splićanin domet je kakvim se malo tko može ili mogao pohvaliti. Korčulanin Tomislav Tomica Franjković, vaterpolski genij s otoka Marka Pola, koji je na Korčuli rođen, a ondje i preminuo, duboko je usađen u vaterpolsku povjesnicu grada Splita. I dakako Mornara kojem je poklonio najbolje, u biti skoro pa sve godine karijere.

Tomislav Franjković rođen je na današnji dan, 19. svibnja godine 1931. u gradu Korčuli. Ondje je napravio prve vaterpolske 'zaveslaje', igrao za KPK dvije-tri godine, odmah nakon II. svjetskog rata od 1946. do 1949., da bi potom preselio u Split u baš te, 1949. godine utemeljen Vaterpolski klub Mornar. Novi je klub napravio sjajan posao dovođenjem 18-godišnjaka s Korčule jer će se upravo Franjković pokazati jednim od najboljih igrača, vođa najbolje uopće momčadi Mornara u povijesti. Sastava koji je od njihovih ukupno 5 naslova državnog prvaka, čak 4 osvojio upravo s Franjkovićem u momčadi, početkom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Najbolja Franjkovićeva godina bila je 1956. S Mornarom je osvojio naslov prvaka tadašnje države, da bi malo nakon okončanog prvenstva dobio laskavi poziv za nastup u reprezentaciji Europe. Igrala se revijalna utakmica protiv Mađara u Budimpešti. Franjković je igrajući centra postigao 2 pogotka, a nadmetao se u vodi s jednim od najvećih vaterpolista svih vremena, Deszom Gyarmatijem.

U kasnu jesen u Europi, ali i kasno proljeće u Australiji, Melbourne je udomaćio Olimpijske igre 1956. (22. studeni - 8. prosinca). Nesvakidašnji su put imali vaterpolisti tadašnje Jugoslavije do drugog kraja svijeta, a njega je u onodobnom tisku opisao baš Franjković. Putovanje koje se s današnjeg gledišta čini nestvarnim.

- "Letjeli smo preko Münchena u Kopenhagen. Zatim preko Grenlanda do slijetanja u Los Angeles. Mijenjali smo kontinente kao čarape. Zatim se pokvario motor zrakoplova, pa smo sletjeli u Honolulu na Havajima, onda usred Tihog oceana na Fidži, tek tada u Sydney, pa napokon u Melbourne. Ukupno dva dana i noći".

Na tim Igrama je Franjković sa suigračima osvojio srebrnu medalju, izgubivši samo jednu utakmicu (tada se još nisu igrala klasična finala već ligaški sustav), od kasnijih ukupnih pobjednika Mađara, 2:1.

Godine 1960. Tomislav Franjković je okončao igračku karijeru, dakako u Mornaru. Preminuo je prije deset godina u Korčuli, 12. listopada 2010.

Tomislave, nismo vas zaboravili.

 

 

 

IGRAČKI TROFEJI

 

- srebro na Olimpijskim igrama (Melbourne, 1956.)

- srebro na Europskom prvenstvu (Torino, 1954.)

- zlato na Univerzijadi (Pariz, 1957.)

- prvak države: 1952., 1953., 1955. i 1956. (Mornar Split)

 

 

Fotografija:

"Stoljeće hrvatskog vaterpola" - monografija Hrvatskog vaterpolskog saveza (Zagreb, 2010.)

 

Najnovije vijesti
Ivan Krapić seli u Francusku
Andrija Vlahović iz Solarisa na Siciliju
Dopuštene utakmice na otvorenim bazenima od 30. V., a u natkrivenim od 13. VI.
U POSJETU BARAKUDAMA - Ivan Buljubašić
Splitski bazen na Zvončacu uskoro očekuje novo ruho