Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
VATERPOLSKE CRTICE (VII)
22.05.2020 10:23

VATERPOLSKE CRTICE (VII)

 

 

Nastavljamo s pregledom svjetskih poznatih osoba iz različitih djelatnosti, a koji su nekom dijelu karijere, života igrali vaterpola, osvajali trofeje, ali i doživotno zavoljeli naš sport.

 

 

- Matt Biondi (rođ. 1965.) - jedan od najvećih plivača u svjetskoj povijesti, osvajač 11 olimpijskih zlata (8 zlatnih) u razdoblju od 1984. do 1992. godine, šesterostruki svjetski prvak, dvanaesterostruki svjetski rekorder je svoj drugi sport imao u... vaterpolu! Ne slučajno. Prvo, plivanju ga je naučio njegov otac koji je pak bio vaterpolski trener. Matt Biondi je pak, na vrhuncu slave, nakon što je već imao jedno olimpijsko zlato iz Los Angelesa '84., već ozbiljno igrao vaterpolo na Sveučilištu ili University California. Bio je sveučilišnim vaterpolskim prvakom SAD 1983., 1984. i 1987. Godine 1985. je proglašen najboljim igračem lige (MVP NCAA), a sve četiri godine studija je izabran u najbolju vaterpolsku postavu sezone cijele lige.

 

- Edwin Hubble (1889. - 1953.)  - glasoviti američki astronom, poznat po otkriću prvih dokaza o širenju svemira, znanstvenik po kojem danas zove jedan od najvećih teleskopa na svijetu, bio je pasionirani vaterpolist. U vaterpolo se zaljubio i njega igrao tijekom studija prava u Engleskoj, na Oxfordu.

 

- Steven Smith (rođ. 1958.) - manje poznat izvan SAD, ali riječ je o vrsnom astronautu koji je bio u čak 4 svemirske misije u raketoplanima iz NASA-inog programa Space Shuttle. U svemirskoj je šetnji proveo 49 i pol sati, a prostranstvima svemira prešao razdaljinu od zemaljskih 25 milijuna kilometara. Igrajući vaterpolo za sveučilište Stanford, dvaput je osvojio NCAA naslov, od toga jednom kao kapetan momčadi (1980.).

 

- Peter Ueberroth (rođ. 1937.) - baš kao i Steve Smith, teško ga se tko sjeća izvan SAD, ali ondje ima gotovo pa mitski status u poduzetničkom svijetu. Riječ je o čovjeku kojeg je prestižni časopis Time proglasio Osobom godine 1984. Radi se o predsjedniku Organizacijskog odbora OI u Los Angelesu, prvih privatno organiziranih Igara, iznimno uspješnih i s profitom od čak 250 milijuna dolara, što je danas nezamislivo. Kasnije je postao predsjednik MLB odnosno Major League Baseball, a 1992. je on bio zadužen za obnovu četvrti Los Angelesa koje su uništene u rasnim neredima. Bio je i direktor Coca Cole, kao i hotelske grupacije Hilton. U mladosti pak američki vaterpolski reprezentativac, te kandidat za momčad koja je nastupala na OI u Melbourneu 1956. 

 

- princ William (rođ. 1982.) - britanski prijestolonasljednik, drugi u redu nasljedstva kraljevske krune, najstariji sin princa Charlesa i pokojne lady Diane, okušao se bio u ragbiju, nogometu, hokeju na travi, ali najduže u vaterpolu. Tijekom studija redovito je trenirao i igrao za vaterpolsku momčad Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj.

 

 

Najnovije vijesti
Ivan Krapić seli u Francusku
Andrija Vlahović iz Solarisa na Siciliju
Dopuštene utakmice na otvorenim bazenima od 30. V., a u natkrivenim od 13. VI.
U POSJETU BARAKUDAMA - Ivan Buljubašić
Splitski bazen na Zvončacu uskoro očekuje novo ruho