Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
NAŠI ČLANOVI - VK Jadran Kostrena
16.03.2020 20:53

NAŠI ČLANOVI - VK Jadran Kostrena

 

"Jadran Kostrena za sva vremena"

 

Prije nešto više od godinu dana, službena mrežna stranica Hrvatskog vaterpolskog saveza počela je s predstavljanjem naših članova, klubova koji tijekom sezone možda nisu u žarištu pozornosti javnosti i medija. Premijerno smo započeli s VK Galeb Makarska rivijerom, a sada nastavljamo uz jadransku obalu, no kudikamo sjevernije. Do Kvarnerskog zaljeva...

Evo nas u Kostreni. Nadomak naše najveće luke Rijeke, smjestila se općina s nešto više od 4.000 stanovnika i jednim vaterpolskim klubom.

 

Cosmin Radu (plavi 2) na treningu u Kostreni

 

Vaterpolski klub Jadran iz Kostrene je utemeljen.... e, tu je sada zanimljiv podatak. Ukoliko bi naveli datum 18. svibnja 2001. ne bi rekli neistinu, ali ne bi baš bili niti potpuno točni. Spomenutog svibnja početkom ovog stoljeća Jadran Kostrena je u biti četvrti put pokrenut, ali povijest... ona je nešto dulja, bogatija.

 

 

Godine 1924. u Kostreni je utemeljen prvo plivački klub, da bi 1930. nastao i Vaterpolski klub Jadran. Lokalni povjesnici vele kako je u to doba, 30-te prošlog stoljeća, vaterpolo uz nogomet bio čak i najpopularniji sport u Kostreni.

- Jadran Kostrena je tada imala odlične vratare Franića Paškvana i Tiha Vrha, te igrače Slavka i Ruda Paškvana, pa braću Ivicu, Srećka i Viktora Vičića, Viktora Mažera, Božu Suzanića, Radovana Bašića - napominje 'živa vaterpolska enciklopedija' Jadrana iz Kostrene, Ljubo Paškvan.

 

Josip Vrlić pod kapicom Jadrana Kostrene 2014

 

Jadran je u to doba igrao ligu s CPK iz Crikvenice, Orijentom sa Sušaka i Novim Vinodolskim, a u goste su dolazili i vaterpolisti Viktorije iz Šibenika, Karlovca i Zagreba. Karlovčane su dobili 5:2, a 'purgere' 6:4. No, prva stanka u djelovanju dolazi 1939. malo prije II. svjetskog rata na našim prostorima.

Vaterpolo i Jadran, u Kostreni se iznova rodio 1953., a zasluge pripadaju nogometašima lokalnog Pomorca. Oni su naime bili i plivači riječkog Primorja, pa su u Kostreni u ljeto 1953. pokrenuli i vaterpolo. Danas to možda zvuči čudno, ali u ono su doba sportaši bili svestraniji i nisu rijetki slučajevi da se jedan sportaš bavio s dva ili više sportova. Nogometaši zaslužni za povratak vaterpola u uvalu Žurkovo bili su - Želimir Perović, Ante Sušlić, Fedor i Đuka Suzanić, Ante Smeraldo, Brane Žburin, Ivo Vranić, Vjekoslav Bakašun, Aldo Grdaković... Ova je priča trajala do 1956. - 1957. Slijedilo je novo 'gašenje'.

 

 

Detalj iz kup utakmice Jug CO - Jadran Kostrena 2017. godine

 

 

Sedamdesete godine prošlog stoljeća nude treće 'osnivanje' ili reaktivaciju bolje ispisano, kostrenskog vaterpola. U uvali Žurkovo je VK Burin bio trenirao, ali i igrao neke utakmice. Tada su aktivni bili Iko Blažina, Ivo Rubeša, te Damir Radonić, kasniji višegodišnji i vrlo uspješni direktor VK Primorje EB Rijeka.

Tako smo došli do nadnevka s početka priče, 18, svibnja 2001. kada je u samostalnoj Hrvatskoj konačno i četvrti put oživljen, praktički pa utemeljen VK Jadran Kostrena, koji neprekidno djeluje do danas.

U ovakvom, doista letimičnom i brzinskom ljetopisu vaterpola u Kostreni dolazimo do zadnjeg desetljeća koje je načelno i najuspješnije razdoblje u povijesti kluba. Jedan od onih koji nam je približio te godine je Kristijan Šunjić. Danas je belgijski vaterpolski izbornik, a ujedno i trener u Irskoj dva prvoligaša iz grada Galwaya - momčadi Corrib (treći trenutačno u Prvoj ligi), a istodobno i ženskog sastava Tribes (prvoplasirane u Drugoj ligi).

 

 

JadrJadran Kostrena - žilavi kluban Kostrena - žilavi klub

 

 

- Čak sam još uvijek i član Uprave - iz Irske će Kristijan Šunjić.

- U Kostrenu sam došao negdje 2003. kao nešto stariji igrač, zvali su nas neki mlađi dečki, a trener nam je bio Marijan Pichler koji je danas isto u Belgiji. Pod Pichlerovim smo vodstvom osvojili Treću ligu i ušli u Drugu. Godine 2007. je Pichler otišao iz kluba, pa ja sam ja postao igrač-trener, a u biti išao sve biše prema trenerskom poslu. Naš najveći uspjeh je bio osvajanje jedinstvene Druge lige 2012. To je bila vrlo jaka liga u kojoj su igrali i Galeb iz Makarske i KPK itd. U velikom finalu u Korčuli smo pobijedili domaćina i osvojili Drugu ligu. Klapa koja je bila u ekipi tada i ja smo si rekli - "Ili idemo u Prvu B ili prestajemo". Željeli smo jednostavno više, igrati ne samo ljeti. Jasno da je dogovor bio - "Idemo dalje".

 

 

Jadran Kostrena 2015. uoči utakmic protiv Opatije

 

Tako je Jadran Kostrena od jeseni 2012. u Prvoj B ligi, dosad najvišem stupnju natjecanja kluba iz Kostrene. No, niti to nije kulminacija. Ona slijedi u sezoni 2015./16. kada je Jadran osvojio i Prvu B ligu! Najveći uspjeh kluba u povijesti. Bilo je to vrlo zanimljivo razdoblje kluba tijekom kojem su s Kostrenjanima rado trenirali i neki tadašnji i sadašnji vaterpolski velikani, od Igora Hinića, pa do primjerice aktualnog reprezentativnog centra Josipa Vrlića.

- Sjećam se kada je Jug osvojio Hrvatski kup, a u sezoni u kojoj je Vrlić igrao u Jugu, Vrla je u trenucima slavlja podigao visoko na zrak i kupače gaćice našeg kluba. Toliko se on uklopio u naše društvo, klub i taj nam je potez baš puno značio - prisjeća se Kristijan Šunjić koji je iz kluba otišao prije koje četiri godine. Trenersko kormilo tada je preuzeo Andrej Brala, još jedan bivši poznati igrač riječkog Primorja EB.

 

 

Momčad Jadrana Kostrene, pobjednici Prve B lige 2015.2016

 

- Jednu od prvih stvari koje smo napravili bilo je da smo se 2017. prijavili za natjecanje u Hrvatskom kupu. Bili smo u skupini u Dubrovniku s Jugom, splitskim Jadranom, Primorjem, Medveščakom. Prijavili smo se svjesni da rezultatski ne možemo parirati, ali željeli smo skrenuti pozornost na sebe, izaći iz sjene, dokazati da postojimo. Sjećam se da je mojim dečkima bio poseban dan već sama činjenica da su igrali u jednom Gružu, pa onda protiv igrača kakvi su Garcia, Joković. Je, izgubili smo 20 razlike, ali Bože moj... - prisjeća se trener Andrej Brala.

 

 

Momčad Jadrana iz Kostrene 2016. godine

 

 

Čak i nije bilo tako teško. Jug je pobijedio 21:5, ali pustimo rezultate. Oni za ovu priču nisu od tolike važnosti.

- Ono što je važno spomenuti jest i određena posredna povezanost s riječkim Primorjem. Čim je jače Primorje, jači smo i mi. U onim zlatnim danima Primorja, nije bilo mjesta za sve igrače ondje, pa su došli i značajno pojačali nas, Jadran Kostrenu. Sad je drukčije - veli trener Andrej Brala.

 

 

Zajednička snimka Kostrenjana s jugašima 2017. nakon utakmice Hrvatskog kupa u Gružu

 

Jadran Kostrena ima okvirno 50 igrača svih uzrasta, od kojih je 30-ak solidno aktivno. Prva momčad trenira 3-4 tjedno navečer u ovisnosti o radnim i studentskim obvezama, što je za Prvu B ligu dovoljno.

- Nama nedostaje podmladak, djeca, tu je problem. Ljeti imamo školu vaterpola, imamo 10-ak djece, ali ih izgubimo tijekom zime jer je roditeljima problem voziti djecu 20-ak minuta iz Kostrene na Kantridu, ondje ih čekati na bazenu, pa ponovo nazad.

 

 

Jadran Kostrena 2020

 

 

Ipak, ima i dobrih vijesti.

- Došlo nam je novo 'polje', dakle teren za vaterpolo. Nabavili smo ga od tvrtke Turbo kako bi to ljeti i izgledalo malo ljepše. Prošle smo godine organizirali i prvi međunarodni vaterpolski turnir, a nastavit ćemo ga i ovog ljeta. Trudimo se koliko možemo i koliko financije dopuštaju.

 

 

Momčad u sezoni 2019. - 2020

 

 

Danas se Jadran Kostrena natječe Prvoj B ligi, te i dalje 'gura' svoju priču. Klub koji je triput 'gašen', a četiri puta utemeljen, taj klub je jednostavno dokazao svoju žilavost, neuništivost.

U skladu sa svojim sloganom - "Jadran Kostrena za sva vremena".

 

Jadran Kostrena - dijelić trofeja

 

 

Najveći uspjesi kluba:

 

2006. - pobjednici Treće lige

2012. - pobjednici Druge lige

2016. - pobjednici Prve B lige

 

---

 

Opći podaci kluba:

 

VK Jadran Kostrena

Adresa: Žuknica 1 b; 51 221 Kostrena

 

Predsjednik: Mladen Mišković

Tajnik: Toni Krolo

 

 

 


 

 

Najnovije vijesti
KUP RH Juniori:Rezultati 1.kola
Popis reprezentativaca do 19 godina za pripreme u Korčuli
U četvrtak, 6. kolovoza u Korčuli počinje Hrvatski kup za juniore
Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja
SRETAN ROĐENDAN - Nikša Dobud