Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
VIJESTI IZ INOZEMSTVA
23.05.2020 13:41

VIJESTI IZ INOZEMSTVA

 

 

 

Mađarska

 

Tamas Farago najbolji mađarski vaterpolist u povijesti

 

Tri velike mađarske novinarske redakcije, dnevni listovi "Magyar Nemzet", "Nemzeti Sport" i najčitanija mrežna stranica u toj državi "Origo", minulih su dana provodili svoju akciju izbora najboljeg mađarskog vaterpoliste svih vremena. Glasovali su sami vaterpolisti, iz različitih generacija i pobjednici velikih nadmetanja kao što su olimpijske igre, te svjetska i europska prvenstva. Na koncu internetskog glasovanja u kojem je svaki vaterpolist-glasač odabira svoj popis od 10 najboljih, najviše je glasova prikupio uistinu legendarni Tamas Farago (67). Ovaj velikan mađarskog vaterpola sve je najveće medalje osvojio u razdoblju od 1970. do 1980. godine. U tom je razdoblju osvojio po jedno olimpijsko zlato, odnosno srebro, te broncu. Na svjetskim prvenstvima je osvojio jedan naslov prvaka i dva srebra, dok s europskih prvenstava ima dva zlata.

Konačan poredak mađarskog izbora po broju bodova:

1. Tamas Farago - 78

2. Tamas Kasas - 75

3. Deszo Gyarmati - 74

4. Tibor Benedek - 51

5. Istvan Stivos - 50

6. Laszlo Sarosi - 39

7. Gergely Kiss - 38

8. Peter Biros i Gergely Karpati  - 34

10. Endre Molnar - 29

 

 

Država izravno spašava Eger

 

Eger, klub sa 110-godišnjom tradicijom i stotinama djece u svojoj školi, prije desetak se dana doslovno našao na rubu propasti odnosno gašenja. Zoltan Szecsi, predsjednik kluba inače poznati bivši vratar mađarske reprezentacije, proglasio je insolventnost, raspustio praktički cijelu prvu momčad (posebno strance) i najavio mogućnost gašenja ne dođe li pomoć. Ona se pokazala u izravnoj akciji središnje države. Uredbom Mađarska vlade, vaterpolskom klubu Eger je odmah uplaćeno 245 milijuna forinti (oko 800.000 eura) kako bi se klub kao takav spasio, platili svi dugovi. U planu je još 55 milijuna forinti za profesionalni prvi pogon, no klub ne može imati više stranih igrača, iako to izrijekom ili slovom na dokumentu nije nigdje eksplicite navedeno.

 

 

Srbija

 

Reprezentacija na okupu od 25. svibnja

 

Vaterpolska reprezentacija istočnih susjeda u ponedjeljak, 25. svibnja započinje s prvim zajedničkim treninzima nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Izbornik Dejan Savić zamislio je rad u ciklusima, od 25. do 29. svibnja, zatim od 1. do 6. lipnja itd. Ciklusi bi trebali završiti 25. lipnja. Svi treninzi održavat će se u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

 

 

Najnovije vijesti
Ivan Krapić seli u Francusku
Andrija Vlahović iz Solarisa na Siciliju
Dopuštene utakmice na otvorenim bazenima od 30. V., a u natkrivenim od 13. VI.
U POSJETU BARAKUDAMA - Ivan Buljubašić
Splitski bazen na Zvončacu uskoro očekuje novo ruho