Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
Sedma obljetnica olimpijskog zlata
12.08.2019 08:21

Sedma obljetnica olimpijskog zlata

 

 

Samostalna je Hrvatska u vaterpolu bila i svjetski prvak (dvaput), i prvak Europe, i pobjednik Svjetske lige i Mediteranskih igara, kao i Europa kupa. Nižu se trofeji, kolajne, postavljeni su i još se dodatno 'podebljavaju' rekordi, i to na globalnoj razini. Sve su to činile, a čine i dalje Barakude. No, postoji jedan uspjeh, jedan trofej, jedno zlato koje je najveće od sviju dosad osvojenih. Jedno koje je u biti, ne samo u vaterpolu. već u svim sportovima na kugli zemaljskoj najvrednije, makar bi bili najbliži istini kada bi naveli... jedino koje ni s čime nije usporedivo.

Olimpijsko zlato!

Na današnji dan, prije sedam ljeta, 12. kolovoza 2012. Hrvatska je osvojila zlatnu olimpijsku medalju. U Londonu, u gradu na Temzi, prijestolnici jednog od najstarijih kraljevstva, Hrvati su okrunjeni na sportskom Olimpu za neosporne vladare najstarijeg olimpijskog momčadskog loptačkog sporta. Bila je to godina potpune nadmoći hrvatskog vaterpola. Godina koja možda nije tako počela (slab plasman na EP u Eindhovenu u siječnju 2012.), ali nastavak je bio kolosalan. Te godine, od konca siječnja 2012. pa do rane jeseni Barakude nisu znale za poraz. Ali baš, niti jedan jedini. Navještenje zlatnog ljeta bilo je u kazahstanskoj Almati, osvajanjem Svjetske lige, no London... London su bile Igre Hrvata u vodi.

Vaterpolo nije nikada prije ni kasnije na OI bio toliko gledan, s dupkom ispunjenim tribinama, te s apsolutnom perfekcijom u tehničkoj izvedbi TV prijenosa zahvaljujući majstorima s BBC-a. A Barakude... Sjajno su se uklopile u tu priču o izvrsnosti teško ponovljivog. Hrvatska je otvorila olimpijski turnir (utakmica s Grcima), ali ga i zatvorila (finalom, dakako). U 7 utakmica ostvareno je isto toliko pobjeda. Kao rijetko kada, neka se momčad 'prošetala' ili možda za ovu priliku primjerenije, 'glisirala' turnirom takvom lakoćom, snagom, ljepotom i uvjerljivošću, kao Hrvatska odnosno naši vaterpolisti tog londonskog ljeta prije 7 godina. Neke slike s tog turnira ostaju za vječnost. Vratar Pavić je protiv Grčke ubilježio 14 obrana, isto toliko i protiv Crne Gore u polufinalu. U četvrtfinalu protiv Amerikanaca je primio gol tek u 19. minuti, a ono što ostaje za Ripleya da su na toj utakmici protiv Hrvata, Amerikanci imali realizaciju igrača više 0-14! Čudesna obrana! Uostalom, i u polufinalu briljantna jer su Crnogorci imali realizaciju samo malo bolju, 2-11!

Te je godine vratar Josip Pavić od FINA proglašen najboljim vaterpolistom svijeta. Drugi je bio Miho Bošković. Iste godine je pak LEN za najboljeg u Europi proglasila Mihu Boškovića, a drugi je bio Josip Pavić. Sve je otišlo u Hrvatsku.

Prisjetimo se tek rezultatski olimpijskog plova do zlata u Londonu 2012.

 

 

1. kolo: Hrvatska - Grčka                  8:6

2. kolo: Hrvatska - Španjolska           8:7

3. kolo: Hrvatska - Italija                   11:6

4. kolo: Hrvatska - Australija             11:6

5. kolo: Hrvatska - Kazahstan           12:4

Četvrtfinale: Hrvatska - SAD              8:2

Polufinale: Hrvatska - Crna Gora      7:5 

 

 

F I N A L E

 

London, 12. kolovoza 2012.

HRVATSKA - ITALIJA 8:6

(1:2, 2:0, 2:1, 3:3)

LONDON Plivalište Waterpolo Arena. Gledatelja 5.000. Suci: Borell (Španjolska) i Juhasz (Mađarska). Opunomoćenici: Amini (Iran) i Toygarli (Turska).

HRVATSKA: Pavić (8 obrana), Burić, Bošković 2 (1), Dobud, Joković 3, Buljubašić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 1, Barač 1, Hinić, Obradović, Vićan. IZBORNIK: Ratko Rudić

ITALIJA: Tempesti (9 obrana), Perez, Gitto, Figlioli, Giorgetti 1, Felugo 3, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi, Premuš, Pastorino. IZBORNIK: Alessandro Campagna

PETERCI: Hrvatska 1-1, Italija -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 10, Italija 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Buljubašić (30). REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-6 (66%), Italija 3-9 (33%)

 

 

Sedam godina je prošlo od tog olimpijskog, navest ćemo i ovako, prvog hrvatskog olimpijskog vaterpolskog zlata. Za 12 mjeseci... vama ostavljamo na volju završiti rečenicu.

 

Najnovije vijesti
Okupljanje ženske vaterpolske vrste
Hrvati u inozemnim ligama
PH - juniorke: Mladostašicama naslov
U-20: Joško Kerković odredio hrvatsku vrstu za Kuvajt
Liga prvaka:Samo Jug AO u 'radnoj temperaturi', Joković spasio 'djecu Pireja'