Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
EP: Hrvatska danas protiv Španjolske u polufinalu EP (17.30 - HTV 2)
23.01.2020 12:53

Hrvatska danas protiv Španjolske u polufinalu EP (17.30 - HTV 2)

 

 

Barakude danas igraju svoje 21. polufinale velikih nadmetanja, ako pod njim računamo samo olimpijske igre, svjetska odnosno europska prvenstva. Na olimpijskim smo igrama dosad igrali 3 polufinala, na svjetskim prvenstvima 9, a na kontinentalnim smotrama 8. Od dosadašnjih 20 polufinala, Hrvatska se 13. puta plasirala u finala. Finala europskih prvenstava smo igrali tri puta. U Firenci 1999. (srebro), Kranju 2003. (srebro) i Zagrebu 2010. (zlato).  Danas je prilika otići u 14. finale ukupno, odnosno 4. europsko.

Barakude u kasnoposlijepodnevnim satima igraju protiv Španjolske, aktualnog doprvaka svijeta i Europe. Utakmica koja nosi strašno puno. Pobjeda donosi dakako finale, jamči medalju, ali i stizanje na korak do Olimpijskih igara u Tokiju. Glavni japanski grad će naime iz Budimpešte Barakude dosegnuti samo u slučaju osvajanja zlata. Iz vrlo jednostavnog, a znanog razloga. Od četiri polufinalista (Hrvatska, Španjolska, Crna Gora i Mađarska), samo je jedna reprezentacija već s olimpijskom vizom. To je baš Španjolska.

- To jest motiv, ali kada utakmica krene to sve ostaje samo u podsvijesti. Ne razmišlja se tada više ni o medalji, ni o finalu, ni o Igrama ili Tokiju. Na pameti su nam samo 7 igrača u bazenu protiv kojih igramo - napominje uči susreta naš vratar Marko Bijač.

Napadač s lijeve strane, Ante Vukičević pak dodaje.

- Ostali su nam malo nešto dužni s posljednje naše utakmice, polufinala Svjetskog prvenstva u Koreji, ali znamo o kakvom se suparniku radi. Uvažavamo ga, cijenimo, to je niz kvalitetnih pojedinaca, ali i mi isto imamo vrhunsku školu vaterpola, i mi znamo igrati, imamo jaku momčad i vjeru u sebe.

Dok je Hrvatska na putu do polufinala uknjižila sve četiri pobjede (Njemačka 17:9, Crna Gora 11:10, Slovačka 16:4 i Grčka 14:11), Španjolska ima četiri pobjede (Malta 23:7, Turska 24:7, Njemačka 12:6 i Srbija 6:5 - 4:3 peterci) i jedan remi (Mađarska 11:11). Podsjetimo, Španjolci su imali utakmicu više jer su igrali osminu finala nakon osvajanja drugog mjesta u skupini.

- Ono što će danas biti bitno je koncentracija u igri. Utakmica je poput života. Imate uspone i padove, pa opet radosti... Nama je najbitnije da u 32. minuti budemo za barem jedan gol bolji - napomenuo je izbornik hrvatske reprezentacije, Ivica Tucak.

 

 

--

Prošle godine tri polufinala Hrvatske i Španjolske

 

Prošle su godine Hrvatska i Španjolska odigrali tri utakmice, a sve tri su bile polufinalne. Polufinale Europa kupa bilo je u travnju u Zagrebu i tada je Hrvatska pobijedila 12:9.
Početkom ljeta novi obračun bio je u polufinalu Svjetske lige u Beogradu. Nova pobjeda Hrvatske, 10:8.
Konačno, treće prošlogodišnje polufinale bilo je ujedno i najbitnija utakmica. U poluzavršnici SP-a u Gwangjuu slavili su Španjolci 6:5.

 

Samo jedan poraz od Španjolaca na EP

 

Neki će reći, to su samo brojke. Načelno je to točno, ali je sport i pun brojki, temelji se na njima. Najbitniji je onaj zaključni omjer brojki, postignuti i primljeni golovi.

Kada je riječ o europskim prvenstvima, za razliku od svih ostalih 'velikih' natjecanja, Španjolci nam tu 'leže'. Od 7 utakmica, pokleknuli smo samo jednom. Odnosno u brojkama...

 

7   5   1   1   56:50

 

Jedini poraz, ako je to nekome zanimljivo dogodio se još u Kranju 2003, u 3. kolu (3:6).

U ukupnom pak omjeru (sve službene utakmice Hrvatske i Španjolske), naša je vrsta u 'plusu', ali ne velikom. Što opet samo po sebi ocrtava neizvjesnost koju je realno očekivati i danas u Duna Areni.

 

57   27   7   23   487:474

 

----

 

Raspored polufinalnog dana u Budimpešti

 

11.30 Turska - Rumunjska, za 11. mjesto

13.00 Gruzija - Njemačka, za 9. mjesto

14.30 Italija - Rusija, 5-8. mjesta

16.00 Srbija - Grčka, 5-8. mjesta

17.30 ŠPANJOLSKA - HRVATSKA, polufinale (HTV 2)

19.00 Crna Gora - Mađarska, polufinale

 

   

 

Najnovije vijesti
A1 RVL: Bodovi ostali na Savi
A2 RVL: Zemun na Višnjiku bolji od Zadra 1952
RVL za vaterpolistice: Završni turnir u Zagrebu, 22. i 23. veljače
A1 RVL: Jugaši ‘ugasili‘ Crvenu zvezdu u četvrtoj četvrtini
A1 RVL: Jugaši 'gase' Zvezdu, Smodlaka dolazi uz Savu