Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
A1 LIGA: Veliki derbi u Gružu (Jug AO - Mladost, 15. XI. i 19.00 Arena Sport 1)
14.11.2019 22:14

REGIONALNA A 1 LIGA - Najava 8. kola

 

 

Veliki derbi u Gružu (Jug AO - Mladost, 15. XI. i 19.00 Arena Sport 1)

 

 

Ovaj nam vikend, točnije primarno petak, donosi nekoliko iznimno zanimljivih susreta, derbija koji sami po sebi praktički jamče neizvjesnost, a koji ujedno nude i mogućnost početka raspleta na ona pitanja koja su u ovom trenutku još otvorena. Ovakva ocjena jednako se odnosi na A 1 kao i na A 2 ligu. Uostalom, činjenica da je ždrijeb baš odredio da petak, 15. studenoga donosi u obje lige dvoboje po dva neporažena sastava u svakom paru, govori dostatno sam za sebe.

Ipak, jedan se od tih parova nameće kao daleko najzanimljiviji. Riječ je o derbiju 8. kola A 1 lige, sučeljavanju dva tradicijski gledano najveća i najuspješnija hrvatska kluba, a koja su k tomu još i zadnjih sezona daleko najbolja. U Dubrovnik naime u goste Jugu AO, prvaku Hrvatsku stiže Mladost, državni doprvak, ali i branitelj naslova pobjednika RVL iz prošle sezone. Utakmica klubova koji se nadmeću u Ligi prvaka i susret o kojem će bez imalo dvojbi, neposredno po njegovu završetku, izvješćivati svi mediji po Europi koji prate naš sport.

Oba kluba, Jug AO i Mladost imaju savršen učinak u A 1 ligi dosad ili omjer 7-0. Oba su kluba to ostvarila bez velikih problema. To su ujedno i klubovi s daleko najviše postignutih i najmanje primljenih pogodaka. Gol-razlika Mladosti je 123:49, a Juga AO 108:57. Jedine dvije momčadi koje su postigle više od 100 golova. Sudar sastava u kojima igraju odreda reprezentativci, ponajbolji igrači nekoliko država - Fatović, Macan, Benić, Garcia, Lončar, Marcelić, Miloš, Bukić, Vrlić (Hrvatska), Ćuk (Srbija), Papanastasiou (Grčka), Merkulov i Harkov (Rusija), Radu (Rumunjska), Bowen (SAD). Kada njima pridodate bivše reprezentativce (Obradović) ili one na koje se vjerujemo računa u budućnosti (Biljaka, Jurlina, Stahor, Žuvela...), onda je i laicima jasno kako ništa od najavnih slova nije preuveličano.

- Mladost dolazi u Dubrovnik sa psihološkom prednosti - misli Vjekoslav Kobešćak, trener Juga AO koji je potom nizao komplimente na račun zagrebačke momčadi.

- Prema viđenom u posljednje dvije-tri utakmice oni su i u boljoj formi. Složili su vrhunsku momčad. U nekim su utakmicama čak izgledali zastrašujuće dobro, posebno protiv Pro Recca u Zagrebu.

Pa opet, trener jugaša je zaključio naglašeno optimistično u korist svojih odabranika.

- Mi smo Jug, igramo doma i favoriti smo, ali puno će se pitati i suparnike.

Kobešćakov kolega na klupi Mladosti, Zoran Bajić je naglasio.

- Ovo je za nas u ovom trenutku najvažnije i najteže gostovanje, kod ranjenog Juga nakon poraza u Ligi prvaka u Splitu od Jadrana. To znači da su sada samo još motiviraniji - veli Zoran Bajić i nastavlja.

- Mi pak stižemo u Gruž u vrlo dobroj natjecateljskoj formi i nadi da ćemo ostvariti pozitivan rezultat koji bi nam donio prvo mjesto nakon prvog dijela Regionalne lige.

Upravo u ovom potonjem i jest dodatna, rezultatska čar predstojeće utakmice. Ona još ne odlučuje, ali ipak pobjedniku daje prednost uoči nastavka nadmetanja uz onu konačnu nagradu, organizacije završnog turnira. Upravo je to Mladost ostvarila prošle sezone kada su početkom ligaškog dijela nadmetanja, pomalo iznenađujuće tada, slavili u Gružu.

Vratar Dubrovčana Toni Popadić je počeo s pohvalama gostu...

- Dolaskom Bukića, Bowena i Vrlića dobili su na širini koju prošle sezone nisu imali. Plivaju odlično, imaju sjajan kontranapad, ali mi smo domaćini i dat ćemo sve od sebe da uz podršku publike bodovi ostanu u Gružu.

Centar Mladosti koji je pak prije dvije sezone igrao pod kapicom Juga, Josip Vrlić namjerno 'gura' ulogu favorita u Jugovo 'dvorište'.

- Kako oni neće biti favoriti? Pa, jasno da jesu i oni ne mogu od toga ni bježati. Zadnjih 7-8 godina osvojili su sve u domaćim natjecanjima. Jasno da ćemo mi probati ugrabiti svoju priliku, ali na njima je uloga favorita.

Nakon svega, ostaje uvjerenje u pune tribine jer su one dostojne igračkih veličina u vodi. No, kao što smo naveli u uvodu, dubrovačka utakmica nije jedina na koju valja obratiti pozornost. U subotu u Beogradu, partizanu u goste dolazi splitski Mornar BS. Obje momčadi nisu baš sjajno ušli u sezonu i sada je na pobjedniku da malo odmakne s dna. Kada smo kod začelja, ondje se nalazi Budva, s najmanje bodova i tu će vjerojatno i ostati jer dolaze u Split, u bazen Jadrana.

Aktualni prvak Srbije, Šabac je samo malo bolje bodovno stojeći od Budve, ali i oni će imati teškog gosta. U petak kada im dolazi Crvena zvezda. Beogradski sastav se ne odlikuje osobitom kvalitetom, ali u odnosu na Šabac...

------

 

Parovi i satnica 8 kola A 1 lige

 

Petak, 15. studenoga

 

DUBROVNIK (19.00) Jug AO - Mladost, plivalište Gruž

BUDVA (19.00) Primorac - Jadran (HN), gradsko plivalište

ŠABAC (20.30) Šabac - Crvena zvezda, gradsko plivalište

 

Subota, 16. studenoga

 

SPLIT (18.00) Jadran - Budva, plivalište Poljud

BEOGRAD (19.00) Partizan - Mornar BS, plivalište Banjica

 

----

 

Poredak: Mladost 21, Jug AO 21, Jadran (HN) 15, Jadran Split 12, Crvena zvezda 10, Primorac 9, Partizan 4, Mornar BS 4, Šabac 4, Budva 3.

 

------

 

Ljestvica strijelaca A 1 lige

 

18 - Luka Bukić (Mladost)

18 - Vuk Drašković (Primorac)

17 - Dušan Matković (Primorac)

16 - Alex Bowen (Mladost)

16 - Cosmin Radu (Mladost)

16 - Nikola Milardović (Budva)

16 - Đuro Radović (Jadran HN)

16 - Marko Janković (C. zvezda)

 

Najnovije vijesti
VIJESTI IZ INOZEMSTVA
DVIJE OLIMPIJADE OD ZLATA NA TEMZI
Boris Letica pojačava Primorje EB
Ante Vukičević: Nisam igrao od veljače, ali fizički sam spreman
VIJESTI IZ INOZEMSTVA