Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
EP:BARAKUDICE SRUŠILE SRBIJU!
16.01.2020 09:41

 

 

SRBIJA - HRVATSKA 8:9 (1:2, 3:2, 3:3, 1:2)

 

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 300. Suci: Dutilh-Dumas (Francuska) i Nicolosi (Italija). Opunomoćenik: Bitadze (Gruzija).

 

SRBIJA: Lazić (6+1 obrana), Cegar, Pantović, Rudić, Josifović 1, Mišković 1, Gluščević, Mandić 2, Ilić 1, Vuković (0), Miličević 2, Jakovljević 1, Travar (2 obrane). IZBORNICA: Dragana Ivković.

 

HRVATSKA: Ratković (6+1 obrana), Miljković 2 (0), Miroslavić 1, Carević 1, Lordan 1, Skelin 1, Topić, D. Butić 1, Bukić, I. Butić 2, Barišić, Božan, Trojan Jimenez. IZBORNIK: Marijo Ćaleta.

 

PETERCI: Srbija 0-1, Hrvatska 0-1.

 

OSOBNE POGREŠKE: Srbija 11, Hrvatska 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Carević (30).

 

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Srbija 2-9 (22%), Hrvatska 4-10 (40%).

 

 

 

Hrvatska je na pragu povijesnog uspjeha ženskog vaterpola od osamostaljenja države, odnosno ulaska među 8 najboljih u Europi. Statistički je Hrvatska bila osma i na EP u Zagrebu 2010, ali tada je i nastupalo samo 8 ekipa, a ne kao danas 12. Velika razlika.
Djevojke su ostvarile iznimno važnu pobjedu u utakmici za koju su se načelno i spremale posljednjih mjeseci. Od trenutka kada su ždrijebom bile znane skupine budimpeštanskog turnira. Zato jer se znalo da Hrvatska upravo pobjedom nad Srbijom, te svakako i Slovačkom (koja je ipak nijansu slabija) osvajaju 4. mjesto u skupini, a time i odlaze u četvrtfinale.

 

 

Temeljni razlog pobjede nad Srbijom "leži" u sjajno odigranoj obrani koja je bila primarno fokusirana na dvije najbolje igračice suparnica, Jelenu Vuković i Nadu Dimić. Prvospomenuta, inače i najbolji strijelac i igrač Srbije, nije protiv hrvatske obrane mogla... ništa! Niti gola. Pa, niti iz peterca. To je također "skinula" vratarka Alexandra Ratković. Dalje, obrana je bila vrlo pokretljiva, požrtvovna, s čak 9 sjajnih blokova. Srpkinje su izludjele zbog osjećaja nemoći.
U rezultatski izjednačenom susretu, Hrvatska je prva povela, sredinom druge četvrtine i dva razlike (4:2), ali do kraja te dionice suparnice poravnavaju, a početkom treće četvrtine čak i one prelaze u vodstvo. Kratkog daha. Ponovo se igralo 'gol za gol', da bi nakon tri četvrtine utakmice rezultatski bili na početku - 7:7.

 

Tada, u uvodne tri minute zadnje dionice, najbolja hrvatska vaterpolistica Emmi Miljković pogađa dvaput za 9:7 vodstvo, a kada je vratarka Alexandra Ratković obranila i peterac Vuković, samo 1.02 minute prije kraja, bilo je izvjesno... Možda i možemo primiti jedan, ali dva gola više sigurno ne.

Hrvatska je pobijedila Srbiju, Barakude su grizle za pobjedu, djevojke su na pragu postvarenja povijesti.

 

Marijo Ćaleta, izbornik:

 

- Obranom sam silno zadovoljan. Cure su bile fantastične. Utakmica je krenula malo nervozno, obostrano, ali to je i shvatljivo. Međutim, nismo gubili koncentraciju u obrani, zaustavili dvije najbolje njihove igračice i tu smo napravili posao.
 

 

Emmi Miljković:

 

- Ma, nije bitno ni tko je dao, a tko nije, važno je da smo pobijedile. No, vidjelo se da su me baš čuvale, i to jako dobro. Iskreno, mislila sam ipak da će biti donekle i malo lakša. Nisam mislila da će biti ovako baš napeto.  Očekivala sam tri razlike, onako iskreno, ali nema veze. Zato je sada još i slađe,

 

Alexandra Ratković:

 

- Mislim da smo opravdali povjerenje stručnog stožera, cijelog saveza u nas. Glavni zadatak nam je bio izolirati jednu igračicu i to nam je uspjelo. Jako smo se baš fokusirali na obranu. Možda smo mogli i bolje još organizirati napad, ali to je sada manje bitno. Pobijedile smo!

Najnovije vijesti
Popis reprezentativaca do 19 godina za pripreme u Korčuli
U četvrtak, 6. kolovoza u Korčuli počinje Hrvatski kup za juniore
Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja
SRETAN ROĐENDAN - Nikša Dobud
Pripreme ženske kadetske reprezentacije (do 16 godina) na Korčuli