Naslovnica Reprezentacije
Klupska natjecanja
Natjecanja mladih
Galerija O nama
EP: Barakude otvaraju protiv Nijemaca (utorak, 14. I. - 14.30 HTV 2)
14.01.2020 09:19

EUROPSKO PRVENSTVO - Budimpešta, 12. do 26. siječnja 2020.

 

 

Barakude otvaraju protiv Nijemaca (utorak, 14. I. - 14.30 HTV 2)

 

 

Poglavlje prvo Barakudine sage u Budimpešti 2020. Poslijepodnevnom utakmicom prvog dana muškog dijela natjecanja na Europskom prvenstvu, nakon djevojaka, u vodu Duna Arene napokon skače i sportski ponos nacije. Najtrofejnija hrvatska reprezentacija, momčad koja je od 2007. do danas, u 14 godina osvojila 23 medalje. Jedini vaterpolski sastav na svijetu koji je prošle 2019. godine osvojio medalje na sva tri velika natjecanja tog kalendarskog ljeta - Europa kup, Svjetska liga i Svjetsko prvenstvo.

Nakon 27 dana priprema, 13 odabranika izbornika Ivice Tucka kreću u 'dvotjedno krstarenje Dunavom', na plovu koji ima u biti dva cilja.

- Neću obećavati glasno i na sva zvona najavljivati velika ostvarenja, iako ćemo mi dakako sve učiniti da toga dođe. Međutim, mi imamo na ovom prvenstvu dva glavna cilja. Prvi je izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, a kako će vrlo vjerojatno za takvo što trebati osvojiti medalju, onda ćemo se potruditi da sjaj medalje bude što jači.

Tako je izbornik Ivica Tucak još jednom naglasio ciljeve koji su stavljeni pred Barakude na ovom Europskom prvenstvu. Po ustaljenom već običaju, naši vaterpolisti na turniru se vode načelom "korak po korak". Bez previše gledanja unaprijed, već samo na ono što je neposredno pred njima. To je pak reprezentacija Njemačke.

- Mislim da zadnjih godina niti jedna reprezentacija nije toliko napredovala kao što je to učinila Njemačka - nastavlja izbornik Tucak i podsjeća.

- U Gwangjuu, na Svjetskom prvenstvu su teško namučili Italiju, više nego i nas čak. Srbija ih je dobila tek petercima, nakon što se spašavala poraza. Mi smo imali nemalenih problema s njima u četvrtfinalu.

Istina da je Njemačka na tom turniru bila veliko osvježenje, kao što je činjenica i da su na nedavnom turniru u Nikšiću izgubili vrlo uvjerljivo sve tri utakmice (od Crne Gore, Gruzije i Francuske). No, očito da postoje i dvije slike Njemačke jer valja se prisjetiti i pripremnog ogleda prošlog ljeta u Splitu, prije odlaska u Južnu Koreju, kada su se Barakude poigrale s Nijemcima (22:10).

- Osobno se ne mogu oteti dojmu da smo bolji od Njemačke. Uostalom, u zadnjih 14-15 godina izgubili smo samo jednom, na EP u Eindhovenu 2012. - na ovu će temu Maro Joković, uz opasku.

- To dakako nikako ne znači da smijemo ikoga podcijeniti. Mislim da i inače, u svakoj utakmici, protiv svakog suparnika sve ovisi o nama.

Vratar Marko Bijač, nedavni rođendanski slavljenik će pak.

- Ne treba više trošiti riječi. Sve smo obavili, dobro se pripremili, sve je znano i mislim da nema razloga za nedostatkom optimizma uoči turnira. Naravno, moramo biti na 100 posto svojih mogućnosti. Njemačka je u Koreji dokazala koliko je kvalitetna i to nam je najbolje moguće upozorenje.

Što se Njemačke tiče, reprezentacije koja je opet proigrala, prije svega i povratkom Hagena Stamma na klupu, oni su u Budimpeštu doputovali dan nakon naše vrste odnosno u nedjelju. Posljednje su pripreme imali sa Španjolskom, dakle priskrbili su si vrlo jakog sparing partnera. U odnosu na posljednje Svjetsko prvenstvo, momčad je pretrpjela tek jednu izmjenu. Umjesto Tobiasa Preussa u sastavu je sada mladi, Hannes Schulz. Njemačka je generalno momčad puna igrački zrelih igrača, pretežito 30-godišnjaka, plus 2-3 mlađa potencijala. Jedan od dvojice centara je Hrvat, Mateo Ćuk iz berlinskog Spandau 04. On je jedan od naturaliziranih igrača, uz Crnogorca Marina Restovića i Nizozemca Lukasa Gielena. Valjat će obratiti pozornost na Marka Stamma, izbornikovog sina i jednog od najboljih njemačkih igrača i strijelaca, baš kao i na beka-šutera, Juliana Reala.

Bespogovorno dobra momčad, ali nekako nam se čini da je njihova 'glavna' utakmica u skupini ne ova protiv Barakuda, već protiv Slovačke. Za treće mjesto, za prolazak skupine i borbu za odlazak na predolimpijski kvalifikacijski turnir u ožujku u Rotterdamu.

 

---

 

Omjeri Hrvatska - Njemačka

 

Ukupan omjer

47   34   4    9    494:359

 

Omjer na EP-ima

8    4    2    2     76:66  

 

Najnovije vijesti
Boris Letica pojačava Primorje EB
Ante Vukičević: Nisam igrao od veljače, ali fizički sam spreman
VIJESTI IZ INOZEMSTVA
Toni Knežević iz POŠK-a u Bordeaux
Franko Lazić: Svake su pripreme prilika za dokazivanje